Doorgaan naar artikel

Ook zonder substraatmat goed te telen

In verscheidene proeven met een teelt zonder de traditionele substraatvolumes, op zijwaarts afwaterende teeltgoten, blijken gewassen goed te gedijen.

In Demokwekerij Westland ligt een proef met substraatloos telen op hijsbare teeltgoten. Hierbij blijkt 20 procent productiewinst haalbaar bij cocktail tomaat dankzij een geoptimaliseerde teelt en ruimtegebruik. Er staat jaarrond een vitaal producerend gewas, mede door meerdere plantingen.

De hoeveelheid arbeid bij  het Futagrow-concept is per vierkante meter 16 procent hoger, wat dus verhoudingsgewijs gunstig is ten opzichte van de 20 procent productievoorsprong. InnoAgro geeft aan dat dit voornamelijk wordt veroorzaakt doordat er niet gezakt wordt en dat het bladbreken minder intensief hoeft te gebeuren (zie ook onderstaande bijgevoegde pdf met arbeidsgegevens).

Klimrek producten experimenteert in een komkommerproef met een capillair doek op een rekje in een teeltgoot. Er ontstaat tijdens het watergeven een mini waterbuffer in het drainkanaal aan de zijkant op het laagste punt van de goot. Dit water benut de plant tussen de druppelbeurten. Het percentage overdrain kan om de 5 meter weg lopen via een drainafvoer. De planten produceren in de proef 10 procent meer komkommers.

Bij firma Vijverberg ligt een proef met substraatloos telen bij paprika. Hier blijkt het gewas goed te reageren op een variabele dag/nacht-EC.

 

Een uitgebreid artikel over deze drie systemen is te vinden in printeditie 5 (week 44) van Groenten & Fruit.

Onderstaand ook enkele foto’s en illustraties van de diverse systemen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin