Glas

Nieuws laatste update:26 jun 2013

LEI: lagere gemiddelde prijzen glasgroente

De gemiddelde opbrengstprijs voor de belangrijkste glasgroenteproducten bleef in het eerste halfjaar onder het gemiddelde van de jaren 2006 tot en met 2008.

Dat concludeert het landbouweconomisch instituut LEI in zijn Agrimonitor. “Over het eerste halfjaar van 2012 was er een teruggang in de Nederlandse productie. De prijzen waren iets beter dan in 2011 (uitgezonderd losse tomaten en aubergine), maar liggen over het algemeen onder het niveau van de periode 2006-2008”, stelt onderzoeker Gerben Jukema.

In het derde kwartaal van dit jaar liep de productie van de meeste producten op, maar deze bleef wel iets onder het niveau van vorig jaar. Voorlopige cijfers van het CBS geven aan dat het areaal komkommer 6 procent en dat van paprika met 4 procent is afgenomen. Bij tomaat daalde het areaal nauwelijks. De daling betrof hier 1 procent.

De prijsvorming in de laatste maanden kwam, mede hierdoor, bij komkommer, paprika en aubergine onder druk te staan. Volgens het LEI zijn kostenstijgingen voor arbeid dit jaar beperkt. De gasprijs buiten contracten om zijn stabiel. Het LEI verwacht wel hogere stookkosten door koude in februari dit jaar. Eind december komt het LEI met een voorlopig jaarresultaat voor de verschillende land- en tuinbouwsectoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.