Glas

Foto & video

Spanje komt terug van monotone zee van plastic

De groentetelers in Almeria werken aan biodiversiteit om natuurlijke vijanden van plagen in hun kassen beter te laten gedijen.

Door de enorme concentratie van het kasareaal zijn de teelten in Almeria altijd erg gevoelig geweest voor ziekten en plagen. Nu ook in de bedekte teelten in Spanje bijna elke teler het belang inziet van biologische bestrijding, wordt ook steeds meer duidelijk dat de monotonie van plastic kassen moet worden doorbroken.

30 kilometer groenstroken

Bomen en struiken kunnen de bewegingen van plaaginsecten tussen de kassen remmen. En ze vormen tegelijkertijd een schuilplaats voor natuurlijke vijanden, die ook binnen in de teelt helpen met plaagbestrijding. Telerscoöperatie Murgiverde bijvoorbeeld heeft al 30 kilometer van dergelijke groenstroken aangelegd. En ook in de kassen zetten telers planten tussen het gewas om beestjes te lokken.


 • Bij het planten van een haag wordt een samenstelling van minstens vier soorten struiken geadviseerd die inheems zijn in Almeria. De keuze wordt meestal bepaald door de beschikbare ruimte. - Foto's: Jan van der Blom

  Bij het planten van een haag wordt een samenstelling van minstens vier soorten struiken geadviseerd die inheems zijn in Almeria. De keuze wordt meestal bepaald door de beschikbare ruimte. - Foto's: Jan van der Blom

 • Soms moeten eerst gaten worden gezaagd in het betonpad om struiken te kunnen planten.

  Soms moeten eerst gaten worden gezaagd in het betonpad om struiken te kunnen planten.

 • Na een paar jaar begint het een beetje volume te krijgen, op de voorgrond met bloeiende rozemarijn en oleander.

  Na een paar jaar begint het een beetje volume te krijgen, op de voorgrond met bloeiende rozemarijn en oleander.

 • Struiken worden zo gekozen dat de bloei van de verschillende soorten elkaar zo veel mogelijk opvolgt. Stuifmeel en honing zijn erg belangrijk als alternatieve voedselbron voor bijna alle natuurlijke vijanden.

  Struiken worden zo gekozen dat de bloei van de verschillende soorten elkaar zo veel mogelijk opvolgt. Stuifmeel en honing zijn erg belangrijk als alternatieve voedselbron voor bijna alle natuurlijke vijanden.

 • Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de fauna in allerlei wilde planten, hier met een soort stofzuiger om beestjes te verzamelen, om de meest geschikte soorten uit te zoeken. Ook is gecheckt dat de geadviseerde soorten geen waardplanten zijn voor virussen die de teelt kunnen aantasten.

  Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar de fauna in allerlei wilde planten, hier met een soort stofzuiger om beestjes te verzamelen, om de meest geschikte soorten uit te zoeken. Ook is gecheckt dat de geadviseerde soorten geen waardplanten zijn voor virussen die de teelt kunnen aantasten.

 • Ook binnen de kassen worden tussen de teelten steeds meer planten met bloemen gezet. In tomaat is dat vooral met het oog op sluipwespen tegen Tuta absoluta. Zoals alle sluipwespen hebben ook deze nectar nodig als energiebron, wat door de bloemen van tomaat niet wordt geproduceerd.

  Ook binnen de kassen worden tussen de teelten steeds meer planten met bloemen gezet. In tomaat is dat vooral met het oog op sluipwespen tegen Tuta absoluta. Zoals alle sluipwespen hebben ook deze nectar nodig als energiebron, wat door de bloemen van tomaat niet wordt geproduceerd.

 • Necremnus tutae komt overal in Zuid-Spanje voor en is perfect in staat om Tuta onder de duim te houden. Deze sluipwesp kan niet gekweekt worden, zodat men er alles aan moet doen om het beestje in de watten te leggen als hij spontaan binnen komt. Zie ook de video onder deze fotoreportage.

  Necremnus tutae komt overal in Zuid-Spanje voor en is perfect in staat om Tuta onder de duim te houden. Deze sluipwesp kan niet gekweekt worden, zodat men er alles aan moet doen om het beestje in de watten te leggen als hij spontaan binnen komt. Zie ook de video onder deze fotoreportage.

 • In komkommer gaat het vooral om natuurlijke vijanden van bladluis, wittevlieg en thrips.

  In komkommer gaat het vooral om natuurlijke vijanden van bladluis, wittevlieg en thrips.

 • In deze bodembedekkende teelt van watermeloen is 1% van het oppervlak opgeofferd aan planten die moeten dienen als kweekplaats voor bladluisbestrijders.

  In deze bodembedekkende teelt van watermeloen is 1% van het oppervlak opgeofferd aan planten die moeten dienen als kweekplaats voor bladluisbestrijders.

 • De natuurlijke bladluisbestrijding lukt goed, zodat men maar héél weinig hoeft uit te zetten. Hier zitten drie soorten bij elkaar: Aphidius, in de mummies; de oranje larven van Aphidoletes; en de larf van een gaasvlieg.

  De natuurlijke bladluisbestrijding lukt goed, zodat men maar héél weinig hoeft uit te zetten. Hier zitten drie soorten bij elkaar: Aphidius, in de mummies; de oranje larven van Aphidoletes; en de larf van een gaasvlieg.

 • Javier heeft een ecologische paprikateelt in El Ejido. Rond zijn kas heeft hij een prachtige haag aangebracht, waar ook zijn buren inmiddels blij mee zijn.

  Javier heeft een ecologische paprikateelt in El Ejido. Rond zijn kas heeft hij een prachtige haag aangebracht, waar ook zijn buren inmiddels blij mee zijn.

 • Binnen in zijn kas staan zo veel bloeiende planten dat men bijna vergeet dat het om een teelt van paprika’s gaat. Toch is Javier er stellig van overtuigd dat dit uitermate rendabel is.

  Binnen in zijn kas staan zo veel bloeiende planten dat men bijna vergeet dat het om een teelt van paprika’s gaat. Toch is Javier er stellig van overtuigd dat dit uitermate rendabel is.

 • Het stikt van de nuttige beestjes. Zoals deze zweefvlieg, waarvan de larven uitsluitend leven van bladluizen.

  Het stikt van de nuttige beestjes. Zoals deze zweefvlieg, waarvan de larven uitsluitend leven van bladluizen.

 • Hoewel het allemaal nog maar net is begonnen, begint het aanzicht van de zee van plastic hier en daar te veranderen. Sommige cooperaties hebben al veel initiatief getoond. Zoals de telers van Murgiverde, die vorig jaar zo’n 30 kilometer aan plantenhagen hebben aangebracht.

  Hoewel het allemaal nog maar net is begonnen, begint het aanzicht van de zee van plastic hier en daar te veranderen. Sommige cooperaties hebben al veel initiatief getoond. Zoals de telers van Murgiverde, die vorig jaar zo’n 30 kilometer aan plantenhagen hebben aangebracht.

 • De toename van biodiversiteit wordt steeds meer zichtbaar. Ook andere soorten profiteren er van, zoals deze kameleon. Tot voor kort was dit een zeldzaam verschijnsel in Almeria, nu worden ze overal aangetroffen, soms zelfs ook binnen in de kassen.

  De toename van biodiversiteit wordt steeds meer zichtbaar. Ook andere soorten profiteren er van, zoals deze kameleon. Tot voor kort was dit een zeldzaam verschijnsel in Almeria, nu worden ze overal aangetroffen, soms zelfs ook binnen in de kassen.

Necremnus tutae komt overal in Zuid-Spanje voor en is perfect in staat om Tuta onder de duim te houden. Deze sluipwesp kan niet gekweekt worden, zodat men er alles aan moet doen om het beestje in de watten te leggen als hij spontaan binnen komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.