Glas

Foto & video laatste update:5 apr 2016

Kom in de Kas 2016: Voorne-Putten

Naast uitgebreide uitleg in de kas zelf, konden bezooekers van Kom in de Kas op Voorne-Putten dit jaar ook zien hoe aardwarmte wordt benut om de kassen duurzaam te verwarmen.

Foto

 • Even uitleggen aan een verbaasde bezoeker dat die hele tomatenplant niet alleen op zo'n klein substraatblokje groeit, maar dat die ook door de hele mat eronder wortelt.

  Even uitleggen aan een verbaasde bezoeker dat die hele tomatenplant niet alleen op zo'n klein substraatblokje groeit, maar dat die ook door de hele mat eronder wortelt.

 • Mee naar boven om het gewas op hoogte te bewonderen.

  Mee naar boven om het gewas op hoogte te bewonderen.

 • Familie de Groot komt elk jaar naar Kom in de Kas, vooral om de kleine kinderen te laten zien waar hun groenten vandaan komen. "En we worden er zelf ook slimmer van. Zo hadden we niet verwacht dat ze zelf bijen inzetten voor de bestuiving. " "Het is zeer modern", is hun indruk van de glastuinbouw. Milieuvriendelijkheid van de teelt? "Positief, als je ziet hoe ze met alles omgaan." Verbeterpuntje als tip voor telers: "Gebruik minder verpakking. Al dat plastic is echt walgelijk."

  Familie de Groot komt elk jaar naar Kom in de Kas, vooral om de kleine kinderen te laten zien waar hun groenten vandaan komen. "En we worden er zelf ook slimmer van. Zo hadden we niet verwacht dat ze zelf bijen inzetten voor de bestuiving. " "Het is zeer modern", is hun indruk van de glastuinbouw. Milieuvriendelijkheid van de teelt? "Positief, als je ziet hoe ze met alles omgaan." Verbeterpuntje als tip voor telers: "Gebruik minder verpakking. Al dat plastic is echt walgelijk."

 • "We vinden dat ze het heel bewust doen", vindt familie Kwisthout van de duurzame aanpak in de kassen. "Zoals het opnieuw gebruiken van het water." "Hier bij de kassen zie je overal kraampjes langs de weg, waar je direct groenten uit de kas kunt kopen. Dat missen wij in de stad."

  "We vinden dat ze het heel bewust doen", vindt familie Kwisthout van de duurzame aanpak in de kassen. "Zoals het opnieuw gebruiken van het water." "Hier bij de kassen zie je overal kraampjes langs de weg, waar je direct groenten uit de kas kunt kopen. Dat missen wij in de stad."

 • Even terugblikken in de tijd.

  Even terugblikken in de tijd.

 • De paprika-smoothie gereed maken om te proeven.

  De paprika-smoothie gereed maken om te proeven.

 • De heer en mevroouw Moer komen op de fiets uit Rozenburg. "Telers gaan heel erg met hun tijd mee. Ze zijn ook afhankelijk van de publieke opinie, en volgen echt de vraag naar allerlei biologische producten." Al vonden ze de net ervoor bezochte tuin met substraat ook geen nadeel voor het product. "En daar zagen we ook bijen vliegen!"</p>
<p>In gesprek met Tom Bos ook nog even geleerd dat hun paprikaplant in de tuin niet goed wilde groeien omdat de aarde te ver afkoelde. "Hier wordt de grond verwarmd. Prima dat ze dat met aardwarmte doen."</p>
<p> 

  De heer en mevroouw Moer komen op de fiets uit Rozenburg. "Telers gaan heel erg met hun tijd mee. Ze zijn ook afhankelijk van de publieke opinie, en volgen echt de vraag naar allerlei biologische producten." Al vonden ze de net ervoor bezochte tuin met substraat ook geen nadeel voor het product. "En daar zagen we ook bijen vliegen!"

  In gesprek met Tom Bos ook nog even geleerd dat hun paprikaplant in de tuin niet goed wilde groeien omdat de aarde te ver afkoelde. "Hier wordt de grond verwarmd. Prima dat ze dat met aardwarmte doen."

   

 • Net op het netvlies gekregen dat telers alles tegenwoordig zo netjes sturen met substraat en water-hergebruik, doe je bij de biologische paprika's van Tabos in Vierpolders ineens de verbaasde ontdekking dat er ook nog planten in de grond geteeld worden. Nee, op de grond staat geen spuitapparaat, maar een brander om onkruid biologisch aan te pakken. En waar de gele paprika's nu vandaan komen? Niet hier uit dit rode ras.

  Net op het netvlies gekregen dat telers alles tegenwoordig zo netjes sturen met substraat en water-hergebruik, doe je bij de biologische paprika's van Tabos in Vierpolders ineens de verbaasde ontdekking dat er ook nog planten in de grond geteeld worden. Nee, op de grond staat geen spuitapparaat, maar een brander om onkruid biologisch aan te pakken. En waar de gele paprika's nu vandaan komen? Niet hier uit dit rode ras.

 • Bezoekers zijn onder de indruk van het duurzame gebruik van warmte uit de aardbodem.

  Bezoekers zijn onder de indruk van het duurzame gebruik van warmte uit de aardbodem.

 • Aardwarmte zou volgens sommige bezoekers op veel meer plekken in Nederland toegepast moeten worden als dat te combineren valt met tuinbouw in kassen.

  Aardwarmte zou volgens sommige bezoekers op veel meer plekken in Nederland toegepast moeten worden als dat te combineren valt met tuinbouw in kassen.

 • Al houdt familie van Leek zijn lichte bedenkingen. "Het is maar een speldenprikje in de aardbodem. Maar het koelt daar toch af. Hoeveel van die speldenprikjes kunnen we hebben?" Ze hadden eigenlijk verwacht dat het veel warmer dan bijna 90 graden Celsius zou zijn op zo'n grote diepte in de aarde.</p>
<p>Kom in de Kas helpt ze om meer van de tuinbouw te begrijpen. "Telers proberen de cirkel rond te hebben. Het is bijzonder hoe ze bijvoorbeeld op een goede manier het water terug  brengen." "Ik denk dat ze wel milieuvriendelijk willen zijn. Maar alles moet wel snel, snel, snel. Daardoor heb je soms wel eens tomaten die waterig smaken. De echte smaak verdwijnt, dat is jammer. Ik wil daar best iets meer voor betalen."

  Al houdt familie van Leek zijn lichte bedenkingen. "Het is maar een speldenprikje in de aardbodem. Maar het koelt daar toch af. Hoeveel van die speldenprikjes kunnen we hebben?" Ze hadden eigenlijk verwacht dat het veel warmer dan bijna 90 graden Celsius zou zijn op zo'n grote diepte in de aarde.

  Kom in de Kas helpt ze om meer van de tuinbouw te begrijpen. "Telers proberen de cirkel rond te hebben. Het is bijzonder hoe ze bijvoorbeeld op een goede manier het water terug  brengen." "Ik denk dat ze wel milieuvriendelijk willen zijn. Maar alles moet wel snel, snel, snel. Daardoor heb je soms wel eens tomaten die waterig smaken. De echte smaak verdwijnt, dat is jammer. Ik wil daar best iets meer voor betalen."

 • Teler Jaap Noordam: "We hebben ook regelmatig ondernemersgroepen uit andere sectoren die we een rondleiding geven bij ons aardwarmteproject. Die zijn vooral onder de indruk hoe wij dat als telers/ondernemers zelf samen opgepakt en gerealiseerd hebben. Die ondelinge openheid kennen zij niet. Dat je bij alkaar op het bedrijf loopt en kennis uitwisselt, dat vinden ze heel apart."

  Teler Jaap Noordam: "We hebben ook regelmatig ondernemersgroepen uit andere sectoren die we een rondleiding geven bij ons aardwarmteproject. Die zijn vooral onder de indruk hoe wij dat als telers/ondernemers zelf samen opgepakt en gerealiseerd hebben. Die ondelinge openheid kennen zij niet. Dat je bij alkaar op het bedrijf loopt en kennis uitwisselt, dat vinden ze heel apart."

 • Even proeven van de geteelde producten...

  Even proeven van de geteelde producten...

 • ...en meer kopen als je de smaak eenmaal te pakken hebt.

  ...en meer kopen als je de smaak eenmaal te pakken hebt.

 • Groenten ook in beeldende kunst uitgedrukt.

  Groenten ook in beeldende kunst uitgedrukt.

Of registreer je om te kunnen reageren.