Doorgaan naar artikel

Prachtverhaal vertellen tijdens Kom in de Kas

Wat columnist Corné Stouten elke keer weer opval tijdens Kom in de Kas, is de oprechte interesse van de burger. - Foto: ANP

Wat columnist Corné Stouten elke keer weer opval tijdens Kom in de Kas, is de oprechte interesse van de burger. - Foto: ANP

Een prachtige manier om ons mooie tuinbouwgeluid te vertellen is Kom in de Kas. Onze regio was dit jaar weer van de partij en ook wij stelden ons bedrijf open voor bezoekers.

We hebben al meerdere keren meegedaan en ook al vergt het behoorlijk wat voorbereiding en inspanning, het is de moeite meer dan waard.

Wat mij elke keer weer opvalt, is de oprechte interesse van de burger. Van het jonge gezinnetje met kleine kinderen, tot aan de 65-plussers die op hun eigen tempo een rondje langs de kassen maken. Ieder heeft zo zijn eigen vragen.

Eerlijk verhaal over bio en energie

Wat ik erg van belang vind, is om een helder en eerlijk verhaal te vertellen. Ja, we telen maximaal biologisch, en daar ontwikkelen we volop in door. Maar soms ontkomen we er niet aan om een middel uit onze medicijnkast te gebruiken. Net zoals u naar de dokter gaat als uw weerstand het even laat afweten.

Veel vragen gaan ook over het energieverbruik. Mensen kijken vreemd op als je zegt dat wij niet sinds kort op ons verbruik letten, maar dat dit voor ons al dertig jaar dagelijkse kost is. En met resultaat. En ja, op sommige momenten moeten we warmte toevoegen, omdat onze gewassen echt een ondergrens hebben qua temperatuur, maar als je dit afzet tegen de enorme hoeveelheid zonnewarmte die we overdag oogsten en binnenhouden in onze kassen, dan komt die rekensom absoluut positief uit.

Kortom: De boodschap die we hebben als glastuinbouw is prima, daar mankeert niets aan, we zorgen voor een gevarieerd voedselaanbod, tegen betaalbare prijzen, dragen bij aan de voedselzekerheid en zorgen ook nog eens voor werkgelegenheid.

We hoeven onszelf niet mooier of groener voor te doen om maar positief in de media te komen

Wat mij bijbleef van de verkiezingsuitslag is dat het gros van de burgers behoefte heeft aan nuchter beleid, gezond, en betaalbaar beschikbaar voedsel. Het gros van de burgers waardeert ons enorm. Om wat we doen en ook om hoe we dat doen. We hoeven onszelf niet mooier of groener voor te doen om maar positief in de media te komen. We zijn een sector om trots op te zijn!

Tijdens Kom in de Kas draag ik uit wat voor prachtige bloeiende en groeiende sector de glastuinbouw is. Zonder poespas, met beide benen op de grond.

Bekijk meer

Delen

Image
Corné Stouten

is komkommerteler in Oosterland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin