Glas

Foto & video

Met kasasperge weer in de kopgroep

Paul en Josée Vercammen-Broes in het Belgische Lier hebben in 2010 de bakens verzet. Hun kleine tomatenbedrijf was niet meer rendabel te krijgen. "We hingen aan het staartje van het tomatenpeloton", zegt Paul Vercammen.

De overschakeling op kasasperge past veel beter bij de 30 jaar oude, maar goed onderhouden kassen. Toen de bedden werden aangelegd in 2010 was deze teeltvorm nog zeldzaam. "De aanleg was enorm zwaar werk, maar je hebt er daarna 10 jaar voordeel van." Vanaf de staart van het tomatenpeloton zijn Paul Vercammen en Josée Broes in de kopgroep van de aspergeteelt terecht gekomen. Lees het volledige artikel in G&F magazine van deze week.
Kijk hieronder voor een fotoimpressie

Foto

 • De Lierse asperge komt nu al uit de kas van Paul Vercammen en Josée Broes. De kasproductie is goed te plannen. Met een watertemperatuur van 24-28 graden duurt het ongeveer 21 dagen voor de eerste asperge zijn kopje opsteekt.

  De Lierse asperge komt nu al uit de kas van Paul Vercammen en Josée Broes. De kasproductie is goed te plannen. Met een watertemperatuur van 24-28 graden duurt het ongeveer 21 dagen voor de eerste asperge zijn kopje opsteekt.

 • De asperges groeien in bakken gemaakt van antiworteldoek, in stukken gezaagde buisrail en horizontale ijzerdraden. De bakken zijn afgedekt met zwart-wit folie en de grond met landbouwfolie om de opkomende asperges wit te houden.

  De asperges groeien in bakken gemaakt van antiworteldoek, in stukken gezaagde buisrail en horizontale ijzerdraden. De bakken zijn afgedekt met zwart-wit folie en de grond met landbouwfolie om de opkomende asperges wit te houden.

 • De bakken zijn gevuld met potgrond dat ieder jaar wordt aangevuld met fijngemalen kokossubstraat van tomatentelers. Twee druppelslangen voorzien het gewas van water en meststoffen.

  De bakken zijn gevuld met potgrond dat ieder jaar wordt aangevuld met fijngemalen kokossubstraat van tomatentelers. Twee druppelslangen voorzien het gewas van water en meststoffen.

 • Na het steken gaan de asperges meteen in ijskoud water. Om te voorkomen dat de asperges gaan drijven worden de kratjes afgedekt met speciale deksels

  Na het steken gaan de asperges meteen in ijskoud water. Om te voorkomen dat de asperges gaan drijven worden de kratjes afgedekt met speciale deksels

 • De energiekosten voor de aspergeteelt zijn maar ongeveer een tiende van toen er nog tomaten geteeld werden. De ketel wordt gestookt op zware stookolie.

  De energiekosten voor de aspergeteelt zijn maar ongeveer een tiende van toen er nog tomaten geteeld werden. De ketel wordt gestookt op zware stookolie.

 • Op het dak van loods ligt een hele batterij zonnepanelen die meer opwekken dan de koelcel gebruikt

  Op het dak van loods ligt een hele batterij zonnepanelen die meer opwekken dan de koelcel gebruikt

 • In de koelcel staat in het oogstseizoen altijd een voorraad van een kuub water van 3 graden om de asperges te koelen

  In de koelcel staat in het oogstseizoen altijd een voorraad van een kuub water van 3 graden om de asperges te koelen

 • Voor het sorteren wordt eerst het water uit de kuubkisten gelaten

  Voor het sorteren wordt eerst het water uit de kuubkisten gelaten

 • De kratjes glijden in een bak met water waardoor de asperges gaan drijven en gemakkelijk gepakt kunnen worden

  De kratjes glijden in een bak met water waardoor de asperges gaan drijven en gemakkelijk gepakt kunnen worden

 • Vercammen heeft een automatische was- en sorteermachine van Espaso met 14 uitgangen

  Vercammen heeft een automatische was- en sorteermachine van Espaso met 14 uitgangen

 • Iedere asperge gaat 8 keer op de foto om dikte, kromming, verkleuring en losse koppen te kunnen vaststellen en ze naar de goede uitgang te sturen

  Iedere asperge gaat 8 keer op de foto om dikte, kromming, verkleuring en losse koppen te kunnen vaststellen en ze naar de goede uitgang te sturen

 • Na het opleggen worden de asperges gesneden op de juiste lengte, gewassen met circulerend bassinwater en afgespoeld met schoon leidingwater

  Na het opleggen worden de asperges gesneden op de juiste lengte, gewassen met circulerend bassinwater en afgespoeld met schoon leidingwater

 • Mede door de automaat gaat het sorteren razend snel en secuur

  Mede door de automaat gaat het sorteren razend snel en secuur

 • Iedere uitgang komt overeen met een Flandria-sortering en – kwaliteit

  Iedere uitgang komt overeen met een Flandria-sortering en – kwaliteit

 • De kasasperges gaan voor 80 procent naar de veiling. Het oogstseizoen van de kasasperges duurt ongeveer twee maanden. Na half april volgen de vollegrondasperge.

  De kasasperges gaan voor 80 procent naar de veiling. Het oogstseizoen van de kasasperges duurt ongeveer twee maanden. Na half april volgen de vollegrondasperge.

 • BelOrta vraagt ook regelmatig om kleinverpakking; schaaltjes van 500 gram met krimpfolie eromheen

  BelOrta vraagt ook regelmatig om kleinverpakking; schaaltjes van 500 gram met krimpfolie eromheen

 • De thuisverkoop gaat pas echt goed lopen tegen april. Kleinzoon Victor helpt al mee.

  De thuisverkoop gaat pas echt goed lopen tegen april. Kleinzoon Victor helpt al mee.

 • En in minder dan 1 jaar tijd is hij inderdaad flink gegroeid.

  En in minder dan 1 jaar tijd is hij inderdaad flink gegroeid.

Of registreer je om te kunnen reageren.