Glas

Foto & video laatste update:8 apr 2014

Kom in de Kas Horst aan de Maas

Wie zijn al die bezoekers Kom in de Kas? GFActueel geeft de glastuinbouwfans van Horst aan de Maas een gezicht en een stem.

Foto

 • Boer Frank en zijn partner Anita deden in 2011 mee aan Boer zoekt Vrouw. Anita had al wel vaker plannen om naar Kom in de Kas te gaan, maar het kwam er nooit van. Frank is wel al vaker geweest. “Ik vind het leuk om andere bedrijven te bezoeken en te kijken hoe die de zaken aanpakken”, stelt Frank. “Dat hoeft niet eens in de land- of tuin bouw te zijn. We zijn onlangs ook op een opendag van een crematorium geweest... Bovendien vind ik het interessant om te zien hoe een andere sector dit soort zaken aanpakt. Wij hebben zelf ooit meegedaan aan Loeren bij de Boeren. Ik verbaas me er wel over hoeveel mensen op dit evenement afkomen. Het is een goede manier van promotie van de tuinbouwsector.”

  Boer Frank en zijn partner Anita deden in 2011 mee aan Boer zoekt Vrouw. Anita had al wel vaker plannen om naar Kom in de Kas te gaan, maar het kwam er nooit van. Frank is wel al vaker geweest. “Ik vind het leuk om andere bedrijven te bezoeken en te kijken hoe die de zaken aanpakken”, stelt Frank. “Dat hoeft niet eens in de land- of tuin bouw te zijn. We zijn onlangs ook op een opendag van een crematorium geweest... Bovendien vind ik het interessant om te zien hoe een andere sector dit soort zaken aanpakt. Wij hebben zelf ooit meegedaan aan Loeren bij de Boeren. Ik verbaas me er wel over hoeveel mensen op dit evenement afkomen. Het is een goede manier van promotie van de tuinbouwsector.”

 • Bij Paprika Kwekerij Bouten in Meterik maakt de familie Deijkers voor het eerst kennis met Kom in de Kas. De vuilnisman uit Helmond (40): “Het is een combinatie van een dagje uit met bezoek aan mijn schoonzus, informatie verzamelen over smaak en hoe groenten geteeld worden en de kinderen iets bijbrengen over waar groente vandaan komt. Het meest frappante tot nu toe vind ik dat een groene paprika later rood of geel wordt. Dat wist ik niet, het is ook wel een beetje vreemd.”

  Bij Paprika Kwekerij Bouten in Meterik maakt de familie Deijkers voor het eerst kennis met Kom in de Kas. De vuilnisman uit Helmond (40): “Het is een combinatie van een dagje uit met bezoek aan mijn schoonzus, informatie verzamelen over smaak en hoe groenten geteeld worden en de kinderen iets bijbrengen over waar groente vandaan komt. Het meest frappante tot nu toe vind ik dat een groene paprika later rood of geel wordt. Dat wist ik niet, het is ook wel een beetje vreemd.”

 • De heer en mevrouw Verheijen uit Horst (rechts op de foto) hebben hun kennissen uit Ospel op bezoek. “Normaal doen we samen de fietsvierdaagse, nu fietsen we door de kas”, grapt mevrouw Verheijen (65). Ze bezoeken het evenement voor de vijfde keer, hun kennissen voor de eerste keer. “Het blijft steeds weer een leuk evenement.” Haar man was slager en de kennis veehandelaar. “Zo’n evenement in de veehouderij zien ze nog niet zo snel gebeuren. “Alleen die geur al schrikt mensen af. Maar in de slagers hebben we wel ook kleur nodig, bijvoorbeeld bij de spiesen voor op de barbecue.”

  De heer en mevrouw Verheijen uit Horst (rechts op de foto) hebben hun kennissen uit Ospel op bezoek. “Normaal doen we samen de fietsvierdaagse, nu fietsen we door de kas”, grapt mevrouw Verheijen (65). Ze bezoeken het evenement voor de vijfde keer, hun kennissen voor de eerste keer. “Het blijft steeds weer een leuk evenement.” Haar man was slager en de kennis veehandelaar. “Zo’n evenement in de veehouderij zien ze nog niet zo snel gebeuren. “Alleen die geur al schrikt mensen af. Maar in de slagers hebben we wel ook kleur nodig, bijvoorbeeld bij de spiesen voor op de barbecue.”

 • Vader Klomp (45) bekijkt met zijn zoon en twee dochters de houtstookinstallatie bij Paprika Kwekerij Bouten. “Mama ging vandaag op pad, dus wij wilden ook iets leuks gaan doen”, verklaart Klomp hun aanwezigheid. De verkoper van auto-onderdelen bezoekt voor de eerste keer Kom in de Kas. “Ik heb voorheen in de horeca gewerkt en producten verwerkt en bereid. Het is leuk om eens een keer te zien hoe ze geteeld worden en ook de kinderen daarover het een en ander bij te brengen.”

  Vader Klomp (45) bekijkt met zijn zoon en twee dochters de houtstookinstallatie bij Paprika Kwekerij Bouten. “Mama ging vandaag op pad, dus wij wilden ook iets leuks gaan doen”, verklaart Klomp hun aanwezigheid. De verkoper van auto-onderdelen bezoekt voor de eerste keer Kom in de Kas. “Ik heb voorheen in de horeca gewerkt en producten verwerkt en bereid. Het is leuk om eens een keer te zien hoe ze geteeld worden en ook de kinderen daarover het een en ander bij te brengen.”

 • De heer en mevrouw Cuijpers (midden op de foto) zijn op de fiets vanuit Venray naar Meterik getogen. “Wij hebben geen agrarische achtergrond, maar zijn wel geïnteresseerd waar ons voedsel vandaan komt”, aldus mevrouw Cuijpers. “We bezoeken al een aantal jaren op rij Kom in de Kas. Het is een leuk fietstochtje met een mooi doel en je steekt er nog wat van op.” Haar man (68) toont voor interesse in de technische zaken op de bedrijven. “Nee, niet vanuit mijn oude beroep. Ik ben al acht jaar gepensioneerd en werkte als administratief medewerker bij een onderwijsinstelling voor basis- en speciaal onderwijs.” Volgend jaar zijn ze weer van de partij.

  De heer en mevrouw Cuijpers (midden op de foto) zijn op de fiets vanuit Venray naar Meterik getogen. “Wij hebben geen agrarische achtergrond, maar zijn wel geïnteresseerd waar ons voedsel vandaan komt”, aldus mevrouw Cuijpers. “We bezoeken al een aantal jaren op rij Kom in de Kas. Het is een leuk fietstochtje met een mooi doel en je steekt er nog wat van op.” Haar man (68) toont voor interesse in de technische zaken op de bedrijven. “Nee, niet vanuit mijn oude beroep. Ik ben al acht jaar gepensioneerd en werkte als administratief medewerker bij een onderwijsinstelling voor basis- en speciaal onderwijs.” Volgend jaar zijn ze weer van de partij.

 • Bij komkommerbedrijf Welles in America stelt de familie Van Megen, min of meer verscholen achter een medewerker, vragen over de teelt. Hij (51) verkoopt hekwerken en heeft veel land- en tuinbouwbedrijven onder zijn afnemers. “Maar ik heb ook algemene interesse voor deze sector. Ik heb er als scholier gewerkt. De land- en tuinbouw is voor deze regio ook belangrijk voor de werkgelegenheid, niet alleen op de productiebedrijven, maar ook door de toeleveranciers. Voor onze kinderen is het leerzaam hoe voedsel wordt geteeld en het is goed dat ze weten waar het vandaan komt.” Pa geeft nog een compliment aan de organisatie: “De bewegwijzering is perfect en er staan op de moeilijke punten ook nog verkeersassistenten!”

  Bij komkommerbedrijf Welles in America stelt de familie Van Megen, min of meer verscholen achter een medewerker, vragen over de teelt. Hij (51) verkoopt hekwerken en heeft veel land- en tuinbouwbedrijven onder zijn afnemers. “Maar ik heb ook algemene interesse voor deze sector. Ik heb er als scholier gewerkt. De land- en tuinbouw is voor deze regio ook belangrijk voor de werkgelegenheid, niet alleen op de productiebedrijven, maar ook door de toeleveranciers. Voor onze kinderen is het leerzaam hoe voedsel wordt geteeld en het is goed dat ze weten waar het vandaan komt.” Pa geeft nog een compliment aan de organisatie: “De bewegwijzering is perfect en er staan op de moeilijke punten ook nog verkeersassistenten!”

 • Het gezin Wientjens is met zijn vijven present, samen met opa en oma. Ze zijn vanuit Boxmeer naar het zuiden afgedaald. “Uit interesse van onszelf en om onze kinderen bij te brengen hoe iets groeit en waar gezond eten vandaan komt”, vertelt moeder enthousiast. “Hier blijkt ook wat je nog meer met komkommers kunt doen, zoals ermee knutselen.” En dat blijkt bij de dochters goed in de smaak te vallen. “Het is gewoon boeiend om te zien hoe het er op zo’n bedrijf aan toe gaat. Daar heb je totaal geen beeld van.” Opa vindt vooral de machines interessant en een van de dochters blijkt al heel veel informatie te hebben opgezogen. “Ze worden eerst gezaaid in een potje, dan geplant en dan gaan ze groeien. Er zijn verschillende sorteringen als ze gesneden zijn.”

  Het gezin Wientjens is met zijn vijven present, samen met opa en oma. Ze zijn vanuit Boxmeer naar het zuiden afgedaald. “Uit interesse van onszelf en om onze kinderen bij te brengen hoe iets groeit en waar gezond eten vandaan komt”, vertelt moeder enthousiast. “Hier blijkt ook wat je nog meer met komkommers kunt doen, zoals ermee knutselen.” En dat blijkt bij de dochters goed in de smaak te vallen. “Het is gewoon boeiend om te zien hoe het er op zo’n bedrijf aan toe gaat. Daar heb je totaal geen beeld van.” Opa vindt vooral de machines interessant en een van de dochters blijkt al heel veel informatie te hebben opgezogen. “Ze worden eerst gezaaid in een potje, dan geplant en dan gaan ze groeien. Er zijn verschillende sorteringen als ze gesneden zijn.”

 • “Nee, Jakobs met een k”, verbetert moeder Jakobs (36). Ze zijn voor het eerst bij dit evenement en komen uit het nabij gelegen Hegelsom. Welles is tevens het eerste bedrijf dat ze bezoeken. “Vooral om onze dochter van vier kennis te laten maken met hoe groente groeit en waar het vandaan komt. We eten wel regelmatig komkommers en onze dochter houdt ervan. Daar hebben we op ingespeeld.” Ze is leerkracht op een basisschool. Haar eerste indruk voldoet aan haar verwachting. “Ik heb ooit in de kas gewerkt, dus voor mij is het niet helemaal nieuw, maar het is wel interessant. Het valt me ook op hoe druk het is, dat had ik niet verwacht. Ik wist tot op heden ook niet dat het landelijk was, maar dat bleek uit de folder die we in de brievenbus hebben gekregen.”

  “Nee, Jakobs met een k”, verbetert moeder Jakobs (36). Ze zijn voor het eerst bij dit evenement en komen uit het nabij gelegen Hegelsom. Welles is tevens het eerste bedrijf dat ze bezoeken. “Vooral om onze dochter van vier kennis te laten maken met hoe groente groeit en waar het vandaan komt. We eten wel regelmatig komkommers en onze dochter houdt ervan. Daar hebben we op ingespeeld.” Ze is leerkracht op een basisschool. Haar eerste indruk voldoet aan haar verwachting. “Ik heb ooit in de kas gewerkt, dus voor mij is het niet helemaal nieuw, maar het is wel interessant. Het valt me ook op hoe druk het is, dat had ik niet verwacht. Ik wist tot op heden ook niet dat het landelijk was, maar dat bleek uit de folder die we in de brievenbus hebben gekregen.”

 • Willem (60) en José (55) Janssen uit Oirlo zijn vaker te vinden bij Kom in de Kas. Ook op aardbeibedrijf De Peelkroon in America vinden ze het leuk om een kijkje te krijgen in de keuken van een andermans bedrijf. Zelf houden ze varkens en hebben een akkerbouwbedrijf. José: “Alles wat groeit en bloeit heeft voor ons iets. Het is mooi om te zien hoe mensen passie hebben voor hun werk. Het zijn mooie bedrijven die zich graag laten zien en het is goed voor het imago van de tuinbouw. Leuk om te zien dat het ieder jaar weer zoveel mensen trekt.”

  Willem (60) en José (55) Janssen uit Oirlo zijn vaker te vinden bij Kom in de Kas. Ook op aardbeibedrijf De Peelkroon in America vinden ze het leuk om een kijkje te krijgen in de keuken van een andermans bedrijf. Zelf houden ze varkens en hebben een akkerbouwbedrijf. José: “Alles wat groeit en bloeit heeft voor ons iets. Het is mooi om te zien hoe mensen passie hebben voor hun werk. Het zijn mooie bedrijven die zich graag laten zien en het is goed voor het imago van de tuinbouw. Leuk om te zien dat het ieder jaar weer zoveel mensen trekt.”

 • De heer en mevrouw Rongen hadden vroeger zelf een vollegrondsgroentebedrijf met aardbeien, asperges en augurken. “Ik help ook nog mee in het bedrijf van mijn zoon”, zegt Sjaak Rongen (82) trots. “Hij heeft een akkerbouwbedrijf met gladiolen. Die gaan de hele wereld over.” Rongen is een regelmatige bezoeker, “als het tenminste in de buurt is.” De interesse in de tuinbouw als voormalig teler brengt hem steeds weer naar Kom in de Kas. “Het is leuk om op de hoogte te blijven”, aldus de kwieke Limburger. “En hier kunnen we aardbeien eten”, grapt zijn vrouw. “Dat is ook een belangrijke reden om hierheen te komen!”

  De heer en mevrouw Rongen hadden vroeger zelf een vollegrondsgroentebedrijf met aardbeien, asperges en augurken. “Ik help ook nog mee in het bedrijf van mijn zoon”, zegt Sjaak Rongen (82) trots. “Hij heeft een akkerbouwbedrijf met gladiolen. Die gaan de hele wereld over.” Rongen is een regelmatige bezoeker, “als het tenminste in de buurt is.” De interesse in de tuinbouw als voormalig teler brengt hem steeds weer naar Kom in de Kas. “Het is leuk om op de hoogte te blijven”, aldus de kwieke Limburger. “En hier kunnen we aardbeien eten”, grapt zijn vrouw. “Dat is ook een belangrijke reden om hierheen te komen!”

Of registreer je om te kunnen reageren.