Glas

Foto & video

Nieuwtjes kijken op Horti Fair

De Horti Fair biedt weer volop gelegenheid om op de hoogte gebracht te worden van nieuwe ontwikkelingen op tuinbouwgebied. Naast deze impressie zijn meer voorbeelden te vinden op de Horti Fair thema-pagina.

Foto

 • De kistenkantelaar van Taks Tuinbouwtechniek, voor gevoelige producten als aubergines, drukt de kist aan de bovenkant tegen een transportbandje aan. De kisten draaien posities door tot ze helemaal omgekeerd zijn, zodat de vruchten voorzichtig op het bandje komen te liggen. Nadat het hefsysteem de kist er af heeft getild, worden de aubergines verenkeld en op de zelfde snelheid gebracht als de cups van de sorteerder waar ze op terecht komen. Elke kantelaar bespaart een man arbeid bij het vullen van de sorteerder.

  De kistenkantelaar van Taks Tuinbouwtechniek, voor gevoelige producten als aubergines, drukt de kist aan de bovenkant tegen een transportbandje aan. De kisten draaien posities door tot ze helemaal omgekeerd zijn, zodat de vruchten voorzichtig op het bandje komen te liggen. Nadat het hefsysteem de kist er af heeft getild, worden de aubergines verenkeld en op de zelfde snelheid gebracht als de cups van de sorteerder waar ze op terecht komen. Elke kantelaar bespaart een man arbeid bij het vullen van de sorteerder.

 • De PlantEye van Phenospex houdt de groei van laagblijvende gewassen in de gaten, om een objectief oordeel over de gewasontwikkeling te kunnen geven. Het simpele camerasysteem beweegt steeds over de planten (bijvoorbeeld bladgewassen) heen. Daarbij registreert het de hoogte, bladbedekking en het volume van het gewas. Na uitlezing van de data kan aan de hand daarvan de gewasgroei afgelezen worden in grafieken , en zijn uitspraken te doen over reacties op klimaatinstellingen of over toegepaste verschillende bemestingsstrategieën.

  De PlantEye van Phenospex houdt de groei van laagblijvende gewassen in de gaten, om een objectief oordeel over de gewasontwikkeling te kunnen geven. Het simpele camerasysteem beweegt steeds over de planten (bijvoorbeeld bladgewassen) heen. Daarbij registreert het de hoogte, bladbedekking en het volume van het gewas. Na uitlezing van de data kan aan de hand daarvan de gewasgroei afgelezen worden in grafieken , en zijn uitspraken te doen over reacties op klimaatinstellingen of over toegepaste verschillende bemestingsstrategieën.

 • Bij PB techniek was een klimaatkast te zien waarin bijvoorbeeld topkoks ter plekke hun eigen verse kruiden van Koppert Cress kunnen telen in een meerlagenteelt onder leds. Het systeem zou zelfs voorzien kunnen worden van een webcam die de koks aangeeft wanneer de kruiden oogstrijp zijn en vernieuwd moeten worden.

  Bij PB techniek was een klimaatkast te zien waarin bijvoorbeeld topkoks ter plekke hun eigen verse kruiden van Koppert Cress kunnen telen in een meerlagenteelt onder leds. Het systeem zou zelfs voorzien kunnen worden van een webcam die de koks aangeeft wanneer de kruiden oogstrijp zijn en vernieuwd moeten worden.

 • Ook Nederlandse bedrijven kunnen aan de gang met een meerlagenteelt, als een optimaal stuurbare teelt van belang is, zoals in deze opstelling in de stand bij Certhon.

  Ook Nederlandse bedrijven kunnen aan de gang met een meerlagenteelt, als een optimaal stuurbare teelt van belang is, zoals in deze opstelling in de stand bij Certhon.

 • Hortilux lanceert op de Horti Fair zowel voor Son-T als voor leds nieuwe armaturen. De leverancier merkt, afgezien uiteraard van de huidige beperkte investeringsruimte, dat een combinatie van beide belichtingssystemen sterk in de belangstelling staat bij telers van hoog opgaande glasgroenten. De nieuwe led-armaturen voor tussenbelichting in het gewas zijn 120 of 150 centimeter lang. Er is een brede uitstralingshoek gerealiseerd, zodat zoveel mogelijk gewas wordt belicht. Daarbij is die hoek wel zo begrensd dat er geen licht naar beneden op de teeltgoot valt en er ook geen licht verloren gaat aan de bovenkant van het gewas. De warmte van de leds wordt passief afgevoerd, door afgifte aan de kaslucht.

  Hortilux lanceert op de Horti Fair zowel voor Son-T als voor leds nieuwe armaturen. De leverancier merkt, afgezien uiteraard van de huidige beperkte investeringsruimte, dat een combinatie van beide belichtingssystemen sterk in de belangstelling staat bij telers van hoog opgaande glasgroenten. De nieuwe led-armaturen voor tussenbelichting in het gewas zijn 120 of 150 centimeter lang. Er is een brede uitstralingshoek gerealiseerd, zodat zoveel mogelijk gewas wordt belicht. Daarbij is die hoek wel zo begrensd dat er geen licht naar beneden op de teeltgoot valt en er ook geen licht verloren gaat aan de bovenkant van het gewas. De warmte van de leds wordt passief afgevoerd, door afgifte aan de kaslucht.

 • Vernieuwing in Son-T armaturen was ook te zien bij Lights Interaction. Deze heeft haar principe van een open reflector gehandhaafd, maar deze wel 30 procent kleiner gemaakt voor nog minder lichtonderschepping. Daarnaast is met ander materiaal een nog betere uittreding van het licht gerealiseerd en is de lichtopbrengst net nog ietsje verbeterd. Om de verleende service te verbeteren en fouten daarin te minimaliseren, heeft Lights Interaction een speciale app ontwikkeld. Telers kunnen dan zelf een formulier invullen, dat bijvoorbeeld bij defecte lampen direct de reparatie-afdeling voorziet van de juiste informatie. Ook is bij vernieuwing of uitbreiding via de app een lichtplan te maken.

  Vernieuwing in Son-T armaturen was ook te zien bij Lights Interaction. Deze heeft haar principe van een open reflector gehandhaafd, maar deze wel 30 procent kleiner gemaakt voor nog minder lichtonderschepping. Daarnaast is met ander materiaal een nog betere uittreding van het licht gerealiseerd en is de lichtopbrengst net nog ietsje verbeterd. Om de verleende service te verbeteren en fouten daarin te minimaliseren, heeft Lights Interaction een speciale app ontwikkeld. Telers kunnen dan zelf een formulier invullen, dat bijvoorbeeld bij defecte lampen direct de reparatie-afdeling voorziet van de juiste informatie. Ook is bij vernieuwing of uitbreiding via de app een lichtplan te maken.

 • Naast grotere en complexere innovaties ook kleinere handige ontwikkelingen. Brinkman toonde in haar stand onder andere een meshouder, voor mesjes die na elk pad i.v.m. hygiëne worden vervangen en in een bak met een desinfecterend middel worden gedaan. De houder voorkomt ook dat trossen worden beschadigt of dat er in de stengel wordt gesneden. Aan de achterkant van het handvat kan een plaatje met de naam van de medewerker of kasafdeling worden geplaatst. De rubbertjes bij de duim zijn vervangbaar als ze te verhard of vervuild zijn geraakt.

  Naast grotere en complexere innovaties ook kleinere handige ontwikkelingen. Brinkman toonde in haar stand onder andere een meshouder, voor mesjes die na elk pad i.v.m. hygiëne worden vervangen en in een bak met een desinfecterend middel worden gedaan. De houder voorkomt ook dat trossen worden beschadigt of dat er in de stengel wordt gesneden. Aan de achterkant van het handvat kan een plaatje met de naam van de medewerker of kasafdeling worden geplaatst. De rubbertjes bij de duim zijn vervangbaar als ze te verhard of vervuild zijn geraakt.

 • Andere werkvereenvoudigingen zijn de lintbeugels, houders voor insectenvanglinten volgens een soort paperclip-principe. De lintbeugel is in hoogte te verschuiven om de vangstrips op de juiste hoogte t.o.v. de kop van de plant te houden. Verder toonde Brinkman onder andere nog...

  Andere werkvereenvoudigingen zijn de lintbeugels, houders voor insectenvanglinten volgens een soort paperclip-principe. De lintbeugel is in hoogte te verschuiven om de vangstrips op de juiste hoogte t.o.v. de kop van de plant te houden. Verder toonde Brinkman onder andere nog...

 • ..de dit jaar geïntroduceerde O-hogedraadhaak, waarbij in één beweging het ophangen en het laten maken van de vrije val in het touw plaats vinden. Dit scheelt ongeveer een seconde dure arbeid per haak.

  ..de dit jaar geïntroduceerde O-hogedraadhaak, waarbij in één beweging het ophangen en het laten maken van de vrije val in het touw plaats vinden. Dit scheelt ongeveer een seconde dure arbeid per haak.

 • De voor de Horti Fair award genomineerde RS Mover van Klimrek kan 10 procent energie besparen en de productie verhogen door middel van een verlengde opkweek op teeltrekken.

  De voor de Horti Fair award genomineerde RS Mover van Klimrek kan 10 procent energie besparen en de productie verhogen door middel van een verlengde opkweek op teeltrekken.

 • De Horti Fair heeft een sterk internationaal karakter. Deze promotieposter met spuitende gewasbeschermingsapparatuur van een buitenlandse toeleverancier zal Nederlandse telers niet aanspreken.

  De Horti Fair heeft een sterk internationaal karakter. Deze promotieposter met spuitende gewasbeschermingsapparatuur van een buitenlandse toeleverancier zal Nederlandse telers niet aanspreken.

 • Op de beurs was een opvallend groot aantal varianten te zien van installaties die voortborduren op het principe van Het Nieuwe Telen. Waaronder deze SuprimAir kas van Certhon.

  Op de beurs was een opvallend groot aantal varianten te zien van installaties die voortborduren op het principe van Het Nieuwe Telen. Waaronder deze SuprimAir kas van Certhon.

Of registreer je om te kunnen reageren.