Glas

Foto & video

Een vreemd einde van de teelt in Almería

Midden in de zomer liggen de meeste kassen in Almería er warm en verlaten bij. Deze reportage toont beelden van het einde van het seizoen dat tot eind mei voor paprika erg goed is geweest, voor tomaat kostendekkend en voor komkommer slecht. En toen kwam de Ehec-risis. Tekst en foto's: Jan van der Blom

Foto

 • Terwijl de meeste teelten al waren beëindigd, heeft de Ehec-crisis heeft een voortijdig einde gemaakt aan de gewassen die er eind mei nog stonden.

  Terwijl de meeste teelten al waren beëindigd, heeft de Ehec-crisis heeft een voortijdig einde gemaakt aan de gewassen die er eind mei nog stonden.

 • Deze komkommer had nog 4 kilo per vierkante meter te gaan, maar was onverkoopbaar en is uitgeruimd. In Andalusië is, volgens opgaven van de tuindersorganisaties, in meer dan 2.000 hectare de teelt voortijdig beëindigd.

  Deze komkommer had nog 4 kilo per vierkante meter te gaan, maar was onverkoopbaar en is uitgeruimd. In Andalusië is, volgens opgaven van de tuindersorganisaties, in meer dan 2.000 hectare de teelt voortijdig beëindigd.

 • Er is nog nooit zo veel aandacht in de media geweest voor de tuinbouwproducten uit Zuid-Spanje. Gratis reclame, mede waardoor de consumptie van komkommer in Spanje sinds begin juni met 15 procent is gestegen.

  Er is nog nooit zo veel aandacht in de media geweest voor de tuinbouwproducten uit Zuid-Spanje. Gratis reclame, mede waardoor de consumptie van komkommer in Spanje sinds begin juni met 15 procent is gestegen.

 • Ook andere producten werden ineens moeilijk verkoopbaar. De markt voor meloen en watermeloen viel in een aantal belangrijke landen stil.

  Ook andere producten werden ineens moeilijk verkoopbaar. De markt voor meloen en watermeloen viel in een aantal belangrijke landen stil.

 • Watermeloenen worden hier losgesneden en zichtbaar neergelegd voor de mensen die ze met kruiwagens ophalen. Zowel meloen als watermeloen worden in één keer geoogst.

  Watermeloenen worden hier losgesneden en zichtbaar neergelegd voor de mensen die ze met kruiwagens ophalen. Zowel meloen als watermeloen worden in één keer geoogst.

 • Ook hier was de televisie present om de gang van zaken onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

  Ook hier was de televisie present om de gang van zaken onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

 • En vanwege de aanwezigheid van de pers hadden sommigen zich er maar een beetje op gekleed...

  En vanwege de aanwezigheid van de pers hadden sommigen zich er maar een beetje op gekleed...

 • In totaal zis 25.296 ton van de verschillende producten doorgedraaid, voornamelijk tomaat. Uit deze moderne kas zijn weliswaar gedurende een paar weken tomaten voor interventie aangeleverd, maar het teeltschema, twaalf maanden per jaar met tussenplanten, is niet veranderd.

  In totaal zis 25.296 ton van de verschillende producten doorgedraaid, voornamelijk tomaat. Uit deze moderne kas zijn weliswaar gedurende een paar weken tomaten voor interventie aangeleverd, maar het teeltschema, twaalf maanden per jaar met tussenplanten, is niet veranderd.

 • In sommige kassen hebben de schapen en geiten nog lekker van het oude gewas kunnen profiteren.

  In sommige kassen hebben de schapen en geiten nog lekker van het oude gewas kunnen profiteren.

 • In de meeste kassen staan nog hooguit nog een paar plantjes voor eigen consumptie. Het is tijd voor onderhoud en voorbereiding op het volgende seizoen.

  In de meeste kassen staan nog hooguit nog een paar plantjes voor eigen consumptie. Het is tijd voor onderhoud en voorbereiding op het volgende seizoen.

 • Hier is de oude teelt versnipperd en meteen in de grond gewerkt. Vervolgens wordt flink gedruppeld...

  Hier is de oude teelt versnipperd en meteen in de grond gewerkt. Vervolgens wordt flink gedruppeld...

 • ... om vervolgens de grond met plastic te bedekken voor het solariseren.

  ... om vervolgens de grond met plastic te bedekken voor het solariseren.

 • De hoge temperatuur, samen met het vocht, zorgen voor dermate hoge temperaturen dat de bovenste laag van de bodem wordt ontsmet. De afbraak van organisch materiaal helpt daarbij.

  De hoge temperatuur, samen met het vocht, zorgen voor dermate hoge temperaturen dat de bovenste laag van de bodem wordt ontsmet. De afbraak van organisch materiaal helpt daarbij.

 • Voor het solariseren is een speciaal plastic in de handel. Aan de onderkant heeft dit een anticondenslaag, om reflectie van licht en warmte door de druppels te voorkomen. Het plastic aan de linkerkant ligt verkeerd om, zodat de temperatuur daar lager blijft.

  Voor het solariseren is een speciaal plastic in de handel. Aan de onderkant heeft dit een anticondenslaag, om reflectie van licht en warmte door de druppels te voorkomen. Het plastic aan de linkerkant ligt verkeerd om, zodat de temperatuur daar lager blijft.

 • Jaarlijks moet bij ongeveer 25 procent van de kassen het plastic worden vervangen. Dit gebeurt door speciale loonbedrijven.

  Jaarlijks moet bij ongeveer 25 procent van de kassen het plastic worden vervangen. Dit gebeurt door speciale loonbedrijven.

 • De laatste jaren gaat het plastic aanzienlijk langer mee dan voorheen. Dit is voor een deel te danken aan het feit dat er minder met pesticiden wordt gespoten. Behalve UV licht zijn het vooral chloor en zwavel waardoor het plastic wordt afgebroken.

  De laatste jaren gaat het plastic aanzienlijk langer mee dan voorheen. Dit is voor een deel te danken aan het feit dat er minder met pesticiden wordt gespoten. Behalve UV licht zijn het vooral chloor en zwavel waardoor het plastic wordt afgebroken.

 • Inmiddels staan de nieuwe gewassen al weer in de startblokken. Men verwacht dat er deze zomer aanzienlijk meer paprika zal worden geplant dan vorig jaar.

  Inmiddels staan de nieuwe gewassen al weer in de startblokken. Men verwacht dat er deze zomer aanzienlijk meer paprika zal worden geplant dan vorig jaar.

Redactie GFActueel

Of registreer je om te kunnen reageren.