Glas

Achtergrond

Markt: Weekprijzen groente tonen overgang seizoen

Wintergroenten zijn duur. Toch zit de afzet duidelijk in een overgang.

Vroege daling komkommerprijzen

De huidige handelsweek in België toont bovendien een vroege daling van komkommerprijzen. Bij de forsere maten lag maandag de druk met een licht herstel van de fijnere maten tot € 0,20. Dat was de ondergrens op de veiling in België op 1 maart. Afgelopen week (week 8) was de gemiddelde uitbetaalprijs van de veilingen opgeteld al gezakt naar € 0,27. De prijs kwam van een niveau van € 0,50 in week 7. De prijs ligt nu onder het peil van de voorgaande twee jaar.

Losse tomaten

Losse tomaten waren iets beter gewaardeerd maandag 1 maart bij de zuiderburen. Prijzen stegen met € 0,04 tot € 0,14 per kilo. De grootste stijging zat bij de maat 67-82 mm waarvan ook de grootste aanvoer was bij REO. Daarmee trekt de prijsvorming naar een vergelijkbaar peil als de afgelopen twee jaar. De uitbetaalprijs voor trostomaten in week 8 bleef met € 1,07 achter bij de weekprijzen in de voorgaande jaren.

Prei

Hoge prijzen voor prei in week 8 en ook deze week start de veiling bij REO met gunstige prijzen van rond de € 1,20. De fijne sortering prei noteerde zo een paar cent erbij op maandag. De weekprijs in week 8 van € 1,14 is een veelvoud van de prijs van voorgaande jaren.

Spruiten

Ook voor spruiten noteerden Belgische veilingen in week 8 behoorlijke uitbetaalprijzen. Met € 1,19 per kilo is dat enkele dubbeltjes hoger dan voorgaande jaren. Maandag liepen de prijzen nog verder op bij veiling REO, maar een kleine aanvoer is daarvan de voornaamste reden. Dat toont ook het einde van het seizoen.

Klik hier voor meer prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.