Glas

Achtergrond

Groentemarkt precies jaar na coronapaniek nu kalmer

Een jaar geleden stortte een aantal groenteprijzen in. Dit jaar is de markt sterker, al begint deze week ook met dalingen.

De aspergemarkt start dit jaar met een duidelijk andere dynamiek dan 2020. Precies een jaar geleden halveerden aspergeprijzen door het wegvallen van horecavraag. De uitbetaalprijs lag op € 5,63 en de vrees van een dramatisch seizoen bekroop telers. Later bleek dat gevoel onterecht. Dit jaar kan de uitbetaalprijs in de afgelopen week nog boven de € 9 per kilo blijven, terwijl de horecavraag nog altijd gehinderd is door maatregelen.

Maatregelen

Ook bij de speciale slasoorten kwam de prijsdruk vorig jaar opzetten in week 11. De dalingen van circa 30 tot 50% waren een voorbode voor meer prijsdalingen. De Belgische veilingen besloten later in het voorjaar tot een kleine beperking van het areaal voor sommige speciale soorten om de markt te laten herstellen.

De daling bij komkommerprijzen een jaar geleden ging nog zonder doordraai. De verzwakking van de markt culmineerde in week 13 zelfs tot gemiddelde prijzen van € 0,05 en doordraai. De ontwikkeling dit jaar in week 11 is opwaarts naar € 0,38 per stuk, al begint deze handelsweek zwakker.

Hoge prijzen voor tomaten, prei, spruiten, aardbeien en Jonagold

De afgelopen handelsweek laat hoge prijzen zien bij tomaten, prei, spruiten, aardbeien en Jonagold. Deze handelsweek moeten Belgische veilingen dalingen accepteren van tomatenprijzen, maar duidelijk ook bij komkommerprijzen en een lichte prijsdaling bij prei. Ook de aardbeienprijzen noteren duidelijk lager deze week. Klik hier voor prijzen deze week.

Of registreer je om te kunnen reageren.