Glas

Achtergrond

Winkelprijs verse groente stabiel in coronamaand

Voor fruit en bewerkte groente stegen de prijzen in maart. De prijzen voor verse groente bleven stabiel, ondanks fel schommelende marktprijzen.

De winkelprijzen voor verse groenten toonden in maart gemiddeld voor het hele boodschappenmandje weinig beweging, blijkt uit CBS-metingen. Dat beeld was anders op de dagmarkt voor groente, waar in de tweede week van maart een scherpe prijsstijging zichtbaar was en daarna voor sommige producten een inzinking. Gemiddeld werden in maart behoorlijke prijzen betaald voor verse groenten met ook hoge prijzen voor product dat onvoldoende uit Spanje geleverd werd door de weers- en oogstproblemen aldaar.

Kantelmaand

De maand maart is voor verse groente meestal een kantelmaand met dalende prijzen vanwege de overgang van het seizoen van Spaanse naar Nederlandse producten bij glasgroente. De afgelopen zes jaar was er in maart vaak het beeld van duidelijk lagere winkelprijzen, maar er waren evenveel jaren van stijgende winkelprijzen in maart bij kraptes in die overgangsmaand, blijkt de CBS-inflatiegegevens. Een stabiel prijsbeeld in maart is eerder uitzondering dan gewoon.

Een prijsstijging valt wel op bij bewerkte groente (diepvries). De index stijgt ruim 2 punten. Een verklaring dat dit verband houdt met de hamsterwoede in maart gaat niet op. Die prijsstijging was ook in 2013 en 2016 in maart zichtbaar en kan met voorraden te maken hebben op de internationale markt, in combinatie met een hogere vraag.

Voor fruit valt de prijsstijging op in het boodschappenmandje van CBS. Vermoedelijk heeft dat te maken met een krapte bij import. Internationale logistieke uitval zorgde in maart voor een kleinere aanvoer. De vraag naar (citrus)fruit was juist hoog, wat opgeteld mogelijk de verklaring oplevert.

Of registreer je om te kunnen reageren.