Glas

Achtergrond

‘Met vlakkere arbeidsfilm meer vast personeel’

Ted Duijvestijn, directeur van Duijvestijn Tomaten, is niet alleen bezig met morgen genoeg tomatenplukkers. Hij kijkt verder vooruit, want dit najaar komt een nieuw te bouwen kas van 10 hectare in productie.

Bij Duijvestijn Tomaten in Pijnacker (Z.-H.) loopt alles vol gas door. Meer dan vol gas, want er wordt behalve in de bestaande kassen hard gewerkt aan de bouw van 10 hectare nieuwe kassen. In week 25 zouden de eerste 5 hectare glasdicht moeten zijn en in week 28 de andere helft. Op dit moment gaat het nog voornamelijk om grondwerk op de hoek van de Komkommerweg en de N470.

Tekst gaat verder onder de foto‘s.


  • Grondwerk op het perceel tegenover de bestaande kassen van Duijvestijn Tomaten aan de Komkommerweg in Pijnacker (Z.-H.). - foto: Ton van der Scheer

    Grondwerk op het perceel tegenover de bestaande kassen van Duijvestijn Tomaten aan de Komkommerweg in Pijnacker (Z.-H.). - foto: Ton van der Scheer

  • Tijdens de coronacrisis zijn meer scholieren beschikbaar voor het plukken van tomaten. - Foto: P. Lodder

    Tijdens de coronacrisis zijn meer scholieren beschikbaar voor het plukken van tomaten. - Foto: P. Lodder

Personeel gezocht

In oktober zouden de planten voor de eerste teelt erin moeten gaan. Op LinkedIn kon dan ook met hoofdletters gelezen worden: WE ARE HIRING. “Ja, dat gaat allemaal gewoon door”, zegt Duijvestijn. “We maken altijd al een strategische planning van onze arbeidsbehoefte. Daar verandert corona dus niet zo heel erg veel aan.”

Tekst gaat verder onder de LinkedIn-post.

Studenten en scholieren vrij

Wat door corona wel anders is, is dat er nu al veel studenten en scholieren vrij zijn die graag willen komen werken. “Daarvan maken we natuurlijk graag gebruik. Maar we willen de jongeren ook iets bieden. Veel afstudeerders vinden het nu moeilijk om een juiste vervolgopleiding te kiezen. Als maatschappelijk betrokken bedrijf willen wij hen helpen om te ontdekken waar hun talenten liggen.” Glastuinbouw Nederland heeft eerder dit jaar al het project Tuinbouw Tussenjaar opgestart. De opzet is, dat een jongere tijdelijk in dienst komt, kennismaakt met de moderne glastuinbouw en door de tuinder wordt gecoacht bij het maken van de keuze voor een vervolgstudie. Duijvestijn: “Zo werk je aan échte ambassadeurs voor de sector.”

Tekst gaat verder onder de video.

Ook nog Bulgaren

De schoolvakantie is vooral voor de tieners die zonder centraal schriftelijk hun examens hebben gehaald erg lang. Veel kunnen en willen in de tuin komen bijverdienen. Maar het moet wel een beetje in evenwicht blijven, vindt Duijvestijn. “We hebben dus ook nog wel uitzendkrachten.” Die komen nog steeds. Uit allerlei landen. Polen, maar ook Letland en Bulgarije.”

Zelfs uit Bulgarije kwamen – vorige week – nog steeds arbeidsmigranten gereden, uitgerust met een urgentieverklaring en een arbeidscontract, waar ze dan de grenzen mee over wisten te komen. “Carola Schouten zet er maximale druk op om dat zo te houden, dat heeft ze me zelf verzekerd”, aldus Duijvestijn. Hij vervolgt: “Het is immers in het belang van heel Europa dat we de voedselproductie in de benen houden. Medicijnen en voedsel, dat zijn de ketens die het hoogste belang hebben.”

Weerbaar ondernemen

Om in een onverwachte crisis als de huidige toch goed te kunnen blijven doorwerken, is volgens Duijvestijn een kwestie van ‘weerbaar ondernemen’. Zorg dat je niet afhankelijk bent van maar één uitzendbureau. “Het ene bureau had mensen tekort, maar het andere dat veel met de Bloemenveiling werkt, had juist mensen over”, vertelt Duijvestijn.

En behalve uitzendkrachten ook andere doelgroepen opnemen in die strategische planning. “Meedoen aan projecten, zoals Tuinbouw als Tussenjaar. Maar ook meer mensen in vaste dienst nemen. Met die 10 hectare extra krijgen we een steeds vlakkere arbeidsfilm. Daar zijn we nu dus volop voor aan het werven.”

Volgend jaar ook statushouders

Volgend jaar komt daar dan nog een maatschappelijk project bij met statushouders. “Dat wordt nu al voorbereid om dat in 2021 met een aantal bedrijven in onze gemeente professioneel op te kunnen zetten. Die maatschappelijke betrokkenheid past ook mooi in de Human Capital Agenda van de Greenports.”

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.