Glas

Achtergrond

Markt: Verschillen in groenteprijzen in coronaweek

Sterke marktschommeligen in de coronacrisis worden in Nederland verschillend doorberekend in winkelprijzen. Dat blijkt uit prijsoverzichten van supermarkten deze en vorige week.

De prijsverschillen zijn opgelopen bij komkommer en aubergine, twee producten met hevige prijsschommelingen op de vrije markt afgelopen weken.

Bij Albert Heijn is nauwelijks een prijsschommeling te zien, terwijl een kleine partij als Vomar sterk mee omhoog beweegt de laatste week (tot en met 26 maart), maar minder snel verlaagt.

Opvallend is dat de prijsdaling op de dagmarkt deze week alleen zichtbaar is bij Plus dat een actie inzette en bij Dekamarkt. Wel liggen vrijwel alle komkommerprijzen onder het peil van een jaar geleden. Mogelijk heeft dat te maken met een vertraagd prijseffect door weekcontracten.

Bij aubergines verhoogden vrijwel alle ketens de prijzen in de winkels toen op de vrije markt prijzen opliepen vorige week. Deze week stortte de aubergineprijs in en (tot en met 26 maart) paste Jumbo de prijzen weer naar beneden aan en zette Albert Heijn een actie in op € 0,50. Andere ketens handhaafden de verhoogde prijs, maar ook nu liggen vrijwel alle aubergineprijzen nog onder het niveau van vorig jaar in dezelfde week (circa € 0,89 tot € 0,99).

Of registreer je om te kunnen reageren.