Glas

Achtergrond

Markt: Komkommerprijs zakt weg, witlof nog duurder

De komkommerprijs is op dit moment een punt van zorg met prijzen van € 0,11 in België.

De vraag is waar de prijsdaling aan toe te schrijven is. Deze is in België groter dan in Nederland. In België lijkt de dagmarkt vrijdag 20 maart overvoerd te worden met de maat 350 gram. Dat leek zich donderdag al aan te kondigen met prijzen van € 0,33.

In België kozen de veilingen ervoor om het bemiddelen in weekcontracten stil te leggen deze week. Alle producten kwamen voor de klok. Ook in Nederland komt meer voor de klok bij The Greenery, maar werd vrijdag nog wel een gemiddelde prijs van boven € 0,20 betaald (tot circa € 0,33). Een prijsvergelijking tussen Nederlandse en Belgische veilingen gaat echter mank door de (soms) af-tuinbelading in Nederland en een andere heffingsstructuur.

Versneld omschakelen

In Nederland gaat de weekhandel wel gewoon door. Een afzetorganisatie laat weten dat er juist versneld vraag is van Nederlandse retailers om over te stappen naar Nederlands of Belgisch product, vanwege onzekerheid van leveringen uit Zuid-Europa. De verschillen in uitbetaalprijzen voor komkommer zullen mogelijk opnieuw hoog gaan, afhankelijk van de strategie van bemiddeling of daghandel.

Prijzen dalen

Andere glasgroentes laten ook dalende tendensen zien op de veilingen, maar niet in dezelfde snelheid als bij komkommer. Aubergine (€ 1,24), paprika rood (€ 1,86) en trostomaat (€ 1,80) zijn nog redelijk aan de prijs in België, maar, met uitzondering van aubergine, wel onder het Nederlandse prijspeil.

Witlof kost € 3,84

Witlof bracht in België daarentegen vrijdag prijzen op van € 3,84 per kilo. Prei was met € 0,79 opnieuw erg duur. Het zijn producten waarvan de aanvoer beheersbaar zijn. De groeiende aanvoer uit de kassen doet nu vermoeden dat de dagmarkt het niet kan zonder weekbemiddeling. Ook wordt de afzet kwetsbaarder voor schommelingen in afzetmarkten.

Of registreer je om te kunnen reageren.