Doorgaan naar artikel

‘Ondanks donker weer een redelijke productie komkommers’

“Doordat we twee weken eerder hebben geplant en geen AC-folie toegepast, maar wel een beetje bijbelicht, hebben we eind maart zes komkommers per vierkant meter meer gesneden dan vorig jaar”, zegt Danny Dijkzeul, locatiemanager van Bryte Greenlight in ‘s-Gravenzande.

Midden in week 8 zijn de eerste komkommers gesneden. “Dit was het juiste moment om te gaan oogsten. De komkommers hadden het goede gewicht van 400 gram. In twee dagen tijd hebben we toen 1,5 komkommer/m2 gesneden.”

In de weken 9 tot en met 13 zijn er meer dagen per week geoogst, maar zijn wel de dinsdag en donderdag overgeslagen om de juiste maat komkommers te kunnen snijden. “We willen zoveel mogelijk 40-ers snijden. Deze leveren niet alleen de beste prijs op, maar dat is ook het meest optimale voor de plant.”

Verdubbeling aantal stengels

Op 26 februari zijn de planten gekopt en twee dieven aangehouden. Hierdoor is het aantal stengels verdubbeld van 1,5 naar 3 planten/m2. In begin week 13 zijn de laatste stamvruchten geoogst en aan het einde van die week de eerste komkommers van de ranken. Midden in die week was er een klein productiegat. De kwaliteit van de komkommers is stabiel goed.

Kop uit de plant gehaald

Dit jaar is ervoor gekozen om de kop uit de plant te halen en dan twee dieven aan te houden. Dit is arbeidstechnisch gezien het meeste efficiënt. “Vorig jaar hebben we eerst de dieven laten groeien en na vijf tot zes dagen de kop van de hoofdstengel er pas uitgehaald. Door nu eerst de kop eruit te halen, zet je de plant stil. Doordat de plant dan energie overhoudt, krijg je bij de vruchten een versnelling naar boven. De stamvruchten groeien dan sneller uit. Omdat het best wel even duurt voordat de ranken in productie komen, heb je op een gegeven moment een kleine dip in productie.”

Temperatuur en watergeven

Bij relatief weinig licht (300 Joules) is de gemiddelde etmaaltemperatuur 19,5 graden Celsius. Bij zonnig weer (1.300 Joules) is dat 21,5 graden. De dag- en nachttemperatuur waren in het begin redelijk vlak. De dagtemperatuur is nu 22,5 graden en de nachttemperatuur 18,5 graden.

Per Joules lichtinstraling krijgen de planten 2,5 cc water van 3,1/3,2 EC. De streefwaarde voor de EC in de mat is 3. Op een zonnige dag is het streven naar 35% drain en op een donkere dag 25%. Deze waardes moeten om 18.00 uur zijn bereikt. In de avond volgt nog één druppelbeurt. Van de avond tot de morgen moeten de steenwolmatten 10% zijn ingeteerd.

Plekken met spint

Begin maart is spint op diverse plekken in de kas opgekomen. Op deze plekken is de roofmijt Phytoseiulus persimilis uitgezet. Hierdoor blijft de spint onder controle. Tegen meeldauw is in week 11 en 13 preventief met biofungicide Taegro gespoten om problemen met deze schimmelziekte te voorkomen.

Vanaf 1 april worden de komkommerplanten niet meer belicht. “Anders moeten we een nieuwe inkooppiek van elektriciteit aangaan, omdat we de stroom van de wkk nodig hebben om de tomatenplanten te belichten.”

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Danny Dijkzeul - Bryte
Danny Dijkzeul

locatiemanager bij Bryte, locatie Greenlight in ’s-Gravenzande

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin