Glas

Achtergrond

Forse prijsdalingen groenteveiling na piek door corona

De dinsdagveiling heeft in Nederland en België tot stevige prijsdalingen geleid, met minimumprijzen voor komkommer en aubergine.

Bij The Greenery werd zichtbaar dat aubergine en komkommers vaak voor prijzen van € 0,01 werden verkocht. Daarbij werden de meeste producten wel verhandeld, zo signaleert een koper. Bij ZON ligt de minimumprijs op € 0,05 voor komkommers. In België is dat € 0,06 per stuk. Coronamaatregelen verklaren deels de prijsval, gekoppeld aan een grotere aanvoer.

Volumes Nederlands

Bij de eerste Nederlandse aubergines van ZON is de prijs nu terug gezakt van € 0,75 per kilo maandag tot € 0,20 dinsdag. ZON veilt overigens normale hoeveelheden groente, waarbij de afzetorganisatie ook veel contracten in retail heeft. Mogelijk dat de klokverkoop daarmee verlicht kan worden als meer volumes de retail ingaan. Dat was zichtbaar bij witlof, waar in Venlo twee pallets voor de klok werden weggehaald en prijzen rond de euro uitkwamen.

Code rood en code oranje

Bij een aantal producten is het code rood, bij de meeste producten is het code oranje. Bij paprika gingen prijzen voor grove rode bij ZON tot onder de euro. De veiling begon nog wel met redelijke prijzen tot € 2. Bij de veilingen ging er een euro per kilo af.

Ook bij prei, die vorige week zulke hoge prijzen noteerde, is de prijs tot rond de € 0,50 gedaald per kilo. In België is de prijs al een niveau lager. Daar wordt alles voor de klok gezet en wordt niet bemiddeld. De vraag is of zo’n klokstrategie nog past in deze marktverhouding met overschotten.

Grotere aanvoer

Bij asperges komen de beste sorteringen nu voor € 4 voor de klok. De supermarktprogramma’s starten dus met grotere verkoop op contract. De volumes moeten nog groeien, de herhaalaankoop moet er nog inkomen bij de consumenten. De grotere aanvoer wordt nu niet opgenomen op de afzetmarkt.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.