Doorgaan naar artikel

Leveringen groente weer op gang; bloemkool blijft krap

Een supermarktmanager signaleert dat hij woensdag 27 juni vier van de tien bestelde kisten bloemkool had binnen gekregen van het hoofdkantoor. Een vooruitgang, want dinsdag kreeg hij er één.

De door regenval gebutste aanvoer van vollegrondsgroenten komt meer en meer op gang, al kan het weken duren eer een normaal patroon zichtbaar wordt bij producten als bloemkool. De supermarktmanager kon weer genoeg andijvie krijgen, de aanvoer prei herstelt en hij zag dat broccoli was bijgekocht in Spanje. Daarbij ziet ijsbergsla er goed uit met voldoende aanvoer.

Meer problemen op de percelen

Bij bloemkool blijven de uitdagingen evenwel groot. Natheid is niet het enige probleem waar telers mee gekampt hebben of nog mee kampen. De oogstopbrengst is veel te laag. Dat komt ook door forse wildschade in Noord-Holland na het bejagingsverbod voor houtduiven. Ook de uniformiteit van de percelen laat te wensen over. Er worden veel meer achten gesneden dan telers willen. Deze fijnere bloemkool (zessen zijn grover) kunnen niet altijd het retailkanaal in. Supermarkten zijn gefocust op de grovere zessen.

Telers hebben daarnaast ook nog meer arbeidskosten. Nu machines het land niet op kunnen, worden de kolen met de hand gedekt. Daarbij worden bladeren over de kool gevouwen om deze te beschermen tegen de zon. Op dit moment kunnen de arbeidskosten uit met prijzen van € 1,90 voor een acht en € 2,50 voor een kool van de maat zessen. Dat is al lager dan een week geleden, toch zal de koolmarkt zeker zes weken krap blijven door de verstoorde programma’s en uniformiteit van de percelen, is de verwachting. Daar komt wildschade nog bij.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin