Doorgaan naar artikel

Belgische perenoogst mogelijk 30% kleiner

Belgische perentelers plukken dit jaar mogelijk 100.000 ton peren minder dan gemiddeld de laatste jaren. Die vroege oogstverwachting is uitgesproken tijdens de internationale perenconferentie van Interpera in Portugal.

De Belgische telers zullen mogelijk 250.000 ton plukken als alles verder verloopt zoals verwacht. De 30% lagere productie komt niet helemaal als een verrassing. Vorst, hagel en regen zijn oorzaken van de lagere oogst. De vorstaanval van 24 april is duidelijk een oorzaak, maar ook hagel zorgde ervoor dat veel fruit tijdens de rui is gevallen, door schade aan blad. “Het voordeel is wel dat vooral het mindere fruit is gevallen. De kwaliteit van de peren aan de bomen is wel goed”, zegt een woordvoerder van de Belgische koepel VBT. De Belgische oogst zal dus lager zijn dan vorig jaar en eigenlijk de voorgaande vijf jaar is de verwachting.

De kwaliteit van de peren aan de bomen is wel goed

Nog geen Nederlandse prognose perenoogst

Nederland meldde op dat congres geen cijfermatige prognose. Over drie weken wordt de Nederlandse prognose pas opgesteld. Wel wordt in Nederland verwacht dat de oogst niet vol is. “We verwachten een gemiddelde oogst en dan moet je denken aan de oogst van vorig jaar of iets minder”, zegt analist Wilco van den Berg, van GroentenFruit Huis. Andere landen lazen hier een 10% lagere oogst uit, maar dat is volgens Van den Berg uit de lucht gegrepen.

Geen overaanbod verwacht

In Europa is het beeld wisselend. Waar Spanje en België een lagere oogst verwachten, meldt Italië weer een herstel van de oogst. Dat geldt ook voor Frankrijk en Portugal. Daarmee zijn de Europese afzetverwachtingen redelijk positief, omdat er geen overaanbod wordt verwacht. Veel zal afhangen van het herstel in landen als Italië en het verloop van het groeiseizoen. De pluk zal in België twee weken eerder aanvangen dan vorig jaar, verwacht VBT. In Nederland wordt een vervroeging van een week tot 10 dagen verwacht.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin