Glas

Achtergrond

Markt: Groentenprijs krabbelt op in Duitse winkels

Na een scherpe prijsval dit voorjaar en zomer zijn de groentenprijzen in Duitse winkels weer iets gestegen in september. Dat blijkt uit inflatiecijfers van Destatis, het Duitse CBS.

De prijs voor verse groenten kwam steeds verder onder druk in de maanden na april. Destatis houdt in steekproeven van een vast boodschappenmandje prijsontwikkelingen in groente en fruit bij en gebruikt deze bij inflatieberekeningen. Waar de prijzen van groenten wegzakten, liepen de fruitprijzen juist op. In september is de fruitprijs vooral ondersteund door (hogere) appelprijzen en zakten perenprijzen weer iets weg in de winkels.

Komkommer

De prijsontwikkeling bij komkommer komt in september weer in het spoor van 2018 met een fors oplopende prijs aan het slot. De Duitse winkels werden tot en met september voornamelijk beleverd door Nederlandse leveranciers, die op basis van deze consumentenprijzen een relatief mager jaar moeten bijschrijven, ook ten opzichte van 2018.

Tomaat

Zonder een zware inzinking in de zomer is het prijsbeeld voor tomaat ook in de zomer en september mager, blijkt uit deze winkelprijzen in Duitsland. De jongste prijsopleving in oktober komt in deze cijfers nog niet terug, maar tomatenprijzen drukten op de inflatiecijfers voor Duitsland, zo kan worden aangenomen.

Paprika

De paprikaprijzen laten geen inzinking en geen piek zien in de Duitse winkels de afgelopen vier maanden. Dat is in overeenstemming met de marktontwikkelingen. Duitse supermarkten passen prijsontwikkelingen op de inkoopmarkt snel aan in het winkelschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.