Glas

Achtergrond

Markt: Zomerrecord Duitse winkelprijzen glasgroente

De buitengewone marktprijzen voor glasgroente afgelopen zomer worden weerspiegeld in Duitse winkelprijzen.

De grootste sprong in de 5-jarige vergelijking van winkelprijzen in Duitsland is bij komkommer, blijkt uit Duitse statistieken van Destatis. Hier lagen de winkelprijzen minstens 30 punten (index) boven de prijzen van voorgaande jaren. Dat is van de hoofdproducten (tomaat, paprika en komkommer) de meest afwijkende prijsontwikkeling. De prijsontwikkeling op de grootste Europese markt volgt de algemene krapte deze zomer voor deze producten. Dat leverde voor telers gunstige prijzen op. Naar verwachting zullen de septemberprijzen niet boven voorgaande jaren uitsteken. Hiervoor is de prijsontwikkeling te mager in de laatste fase van het Nederlandse seizoen.

Tendens tomaten

Bij tomaten is de tendens dezelfde als bij komkommer, maar dan minder heftig. Het verschil met voorgaande jaren is in indexpunten uitgedrukt lager (10-15 punten).

Paprika hoger niveau

Bij paprika is de trend van de prijsvorming gelijk aan voorgaande jaren, maar dan op een hoger niveau. De prijs in augustus daalde in dezelfde lijn als voorgaande jaren, alleen was juli een prijsuitschieter in de inflatiecijfers. Hier volgt de ontwikkeling de lijn uit 2016.

Of registreer je om te kunnen reageren.