Glas

Achtergrond

‘Hartman verliest op gangbare teelt’

Teeltbedrijf A.C. Hartman maakte verlies op gangbare teelt. Komkommerkassen bleven daardoor leeg deze winter. Dat zegt Viviane Bauters, directeur van The Fruit Farm.

The Fruit Farm nam A.C. Hartman over in 2017. Bauters begon september 2018 bij The Fruit Farm en greep hard in bij het teeltbedrijf. De directie werd vervangen en een reorganisatie werd ingezet.

Viviane Bauters is sinds september 2018 directeur bij The Fruit Farm. Als crisismanager bij het Friese teeltbedrijf zette zij een reorganisatie in gang. - Foto: The Fruit Farm
Viviane Bauters is sinds september 2018 directeur bij The Fruit Farm. Als crisismanager bij het Friese teeltbedrijf zette zij een reorganisatie in gang. - Foto: The Fruit Farm

Eerste winst was teelt staken

De eerste snelle winst was het leeglaten van 2 kassen voor belichte komkommers. “Om op korte termijn verliezen te voorkomen, hebben we deze winter niet in 4 kassen de belichte komkommerteelt gestart.”

In het najaar onderhandelde A.C Hartman daartoe met Bakker Barendrecht en Albert Heijn. “Als we het plan zouden uitvoeren zoals het er lag, gingen we geld verliezen. We hebben gezegd, u moet ons helpen. Wij gaan kosten drukken om in de toekomst onze klanten te kunnen geven wat ze willen.”

Lees ook: Teeltbedrijf Hartman nog lang niet uit problemen

Vergroten aandeel biologisch

Al voor het aantreden van Bauters als directeur van The Fruit Farm en Kenaad Tewarie als interim-directeur bij A.C. Hartman was het teeltbedrijf het aandeel biologisch aan het vergroten. Bauters noemt dat een logisch gevolg van de marge-analyse. “We hebben direct gezien dat op gangbare productie geld verloren werd en op biologisch wel winst werd gemaakt. Waar verdien je dan je geld mee? Als we morgen de kosten in het bedrijf stabiliseren, wie zegt dan niet dat we weer kunnen overschakelen op conventionele teelt?”

Aan infuus bij Albert Heijn

Bauters was vooral ontsteld over de organisatie op het teeltbedrijf. “Ik ben 17 september aangesteld en de dag erop naar Friesland gereden en gelijk gezien wat er verkeerd gaat. Het was een ongelooflijke situatie. We hebben rare dingen ontdekt waar ik niet teveel over wil zeggen, maar waarover rechtszaken volgen. Het bedrijf lag bovendien aan het infuus bij Albert Heijn. Er was onvoldoende commercialisatie van product dat niet aan de Albert Heijn-inkoopeisen voldeed, er was geen goede productie-aansturing. Er werd niet gemeten wat men deed, en dus ook niet gecorrigeerd.”

Nieuw management werd aangesteld. Bauters: “Ik hoop dat we de juiste mensen hebben gevonden. Zij moeten nu gaan leveren. We hebben de zaak voor dit teeltseizoen rond kunnen fietsen. Er is geld van de shareholder en de garanties zijn gestegen. Rabobank is meegegaan in het verhaal en er wordt gesproken met derden om als geldverstrekker op te treden.”

Afzet professionaliseren

De komende maanden moet blijken of het bedrijf Hartman weer op de rails komt. Daartoe moet ook de groeiende afzet van biologisch product professioneel opgezet worden, stelt Bauters. Buiten Albert Heijn zijn er commerciële afspraken met Greenyard. The Fruit Farm en Greenyard zijn niet direct gelieerd aan elkaar, maar hebben wel dezelfde aandeelhouder in Hein Deprez.

Of registreer je om te kunnen reageren.