Glas

Achtergrond

Markt: Meerjarige vergelijking weekprijzen groente

De staart van het Nederlandse glasseizoen is zwak voor rode paprika en iets onder het gemiddelde voor andere producten met uitzondering van komkommer.

Dat blijkt uit overzichten van weekprijzen van de Belgische veilingen. Daarin lijkt opnieuw alleen komkommer er goed uit te springen in een meerjarige vergelijking van weekprijzen.

Losse tomaten

De gemiddelde prijs voor losse tomaten is met € 0,60 circa € 0,10 boven die van 2018, maar € 0,18 onder het niveau van 2017 en nog verder achter op 2016. Daarmee is het de derde weekprijs in een vergelijking van vier jaren.

Overstap naar Spaans product

Bij komkommer kachelt de prijs met € 0,28 duidelijk achteruit nu klanten meer overstappen op Spaans product. Toch is alleen de afzetweek 43 in 2018 beter (€ 0,31 per stuk). Voor komkommertelers is de prijsvorming dit najaar stabiel gebleken. Voor rode paprika is ook week 43 weer teleurstellend. Dit product rijgt slechte afzetweken aan elkaar met een internationale markt die zwaar onder druk staat op alle fronten.

Vollegrondsgroente

Bij vollegrondsgroente heeft broccoli in België een goede weekscore met prijzen boven de euro. Daarmee is het de beste uitbetaalweek in vier jaar. Bij witlof, prei en bloemkool is de middenprijs over week 43 middelmatig. Spruiten heeft een zwak afzetpatroon dat leidt tot een uitbetaalprijs van € 0,89 over die week 43.

Of registreer je om te kunnen reageren.