Glas

Achtergrond

Markt: seizoen Almería levert 15 % minder euro’s op

De commerciële waarde van de groenteproductie in de Spaanse provincie Almería komt dit seizoen uit op € 2.830 miljoen, ruim 15 % minder dan in topseizoen 2016-‘17.

De productie van groenten, meloen en watermeloen was 0,5% lager dan vorig seizoen. De middenprijzen lagen dus veel lager dan vorig seizoen, toen door het koude weer in Zuid-Europa de aanvoer krap werd en de prijzen uitzonderlijk hoog opliepen. De omzet die de telers in Almería dit seizoen realiseerden, kwam uit op een totaalbedrag van € 2.170 miljoen. Dit is 12,6% minder dan vorig jaar, maar meer dan in het seizoen 2015-‘16, concludeert de regering van Andalusië uit haar vorige week gepresenteerde rapport met (voorlopige) cijfers van het seizoen 2017-‘18.

De middenprijzen van komkommer, paprika, tomaat (geen cherrytomaat), courgette en aubergine lagen 13 tot 16 cent per kilo lager. Dit komt neer op een daling van de middenprijzen van 18 tot 21% voor deze vruchtgroenten. Opvallend is de relatief kleine daling van de middenprijzen van cherrytomaten (-3%) en bonen (-5%).

Groenteproductie daalt opnieuw

De groenteproductie van Almería in de periode september 2017 tot en met augustus 2018 komt uit op 3.602 miljoen kilo (inclusief meloen en watermeloen). Dit betekent een afname van 18.000 ton ten opzichte van vorig seizoen, toen de productie ook al lager uitviel dan het seizoen ervoor. In 2015-‘16 kwam de totale productie uit op een historisch maximum van 3.696 miljoen kilo.

Net als vorig seizoen hebben vooral de weersomstandigheden productie gekost. Was het vorig seizoen de extreme kou in januari, dit seizoen was het voorjaar uitzonderlijk nat. Daardoor namen schimmelziekten en kwaliteitsproblemen in met name tomaten toe, aldus het rapport. Ook was het lange tijd vrij koud voor Spaanse begrippen, waardoor de productie achterop raakte. Daarnaast is er een tendens dat telers tomaat en courgette later (in de nazomer) planten om zo het risico op door wittevlieg overgebrachte virussen te reduceren en op water te besparen.

Kasareaal gegroeid met 1,2%

Het totale areaal groente (inclusief vollegrondsgroententeelten) is afgelopen seizoen met 777 hectare gekrompen naar 56.869 hectare (meerdere teelten per perceel bij elkaar opgeteld). Dat was in het seizoen 2015-‘16 nog 57.774 hectare. Vooral sla (-1.277 ha) en broccoli (- 561 ha) verloren veel terrein, waarschijnlijk door het grote gebrek aan gietwater tijdens afgelopen teeltseizoen. Het kasareaal groeide met 1,2% naar circa 31.000 hectare, waardoor ook het teeltareaal toenam (+1,3%). Volgens de regering groeide het teeltareaal van tomaat (+ 160 ha), komkommer (+119 ha), aubergine (+59 ha), en kromp het teeltareaal van paprika (-129 ha), bonen (- 520 ha) en courgette (-110 ha).

Volop uitdagingen voor Spaanse tuinbouwsector

‘Het was een acceptabel seizoen, in lijn met de resultaten van het voorbije decennium’, citeert hortoinfo.es Rodrigo Sánchez Haro, landbouwminister van Andalusië, tijdens de presentatie van de cijfers. Als grootste uitdagingen voor de tuinbouwsector noemde hij daarbij de beschikbaarheid van water, de ontwikkeling van een duurzame tuinbouw middels biologische teelt en innovatie, verbetering van de afvoer van gewasresten en plastic van de kassen, verbetering van de infrastructuur (transport) en steun aan de operatieve programma’s van de EU via de nieuwe GMO.

Of registreer je om te kunnen reageren.