Glas

Achtergrond

Marktupdate: paprikaprijzen schieten omhoog

De indicatieve klokprijzen van rode, gele en oranje paprika zijn in de laatste 2 weken ongeveer verdubbeld. De prijs van de groene lijkt over het hoogtepunt heen.

Na een teleurstellende start van het paprikaseizoen zijn de dagprijzen van paprika vanaf week 15 sterk gestegen. De indicatieve klokprijzen van rode paprika (221-op) bij The Greenery en ZON Fruits & Vegetables haalden op 24 april waarden van ruim boven € 1,60 per kilo terwijl dat het prijspeil 2 weken eerder ongeveer 2 keer zo laag was. Bij de klok van BelOrta werd dinsdag 24 april € 1,60 per kilo genoteerd.

Prijs gele paprika loopt minder hoog op

De prijs van de gele paprika is vooralsnog minder hoog opgelopen. Bij The Greenery is de indicatieve klokprijs van de grove sortering (221-op) op woensdag 25 april circa € 1,40 per kilo. Bij ZON werd een dag eerder circa € 1,50 genoteerd, maar een dag later duidelijk minder.

Toch is ook bij de gele paprika het prijsniveau in 2 weken tijd met circa 70% gestegen. Op de Belgische veilingen werd in week 15 nog een middenprijs van € 0,88 per kilo gehaald voor de gele paprika. Deze week ligt het prijsniveau bij BelOrta rond € 1,30 per kilo en blijft daarmee iets achter bij de Nederlandse klokprijzen.

Oranje naar € 2 per kilo

Hoewel de prijs van oranje paprika minder ver was weggezakt, is ook hier een enorme stijging van de klokprijzen te zien. Dinsdag en woensdag naderde de indicatieve klokprijs de grens van € 2 per kilo terwijl dat begin week 15 nog maar net boven € 1 per kilo was.

Prijs groene paprika schommelt meer

De indicatieve klokprijzen van de groene paprika schommelen veel meer dan van de kleurtjes. In de loop van vorige week werden pieken bereikt van € 1,80 bij The Greenery (221-op) tot zelfs bijna € 2 per kilo op de Belgische veilingen (groen 85). In week 15 was de middenprijs in België € 1 per kilo. Deze week ligt het prijspeil van groene paprika op de veilingen rond € 1,40 per kilo met een dalende tendens.

Droogte in Murcia

De oorzaak van de sterke prijsstijging ligt in de afgenomen aanvoer en het aantrekken van de vraag. Na een onverwacht grotere eerste zetting valt de productie in Nederland en België terug. Tegelijkertijd is het seizoen in het Spaanse Almería nu echt voorbij. Alleen enkele gespecialiseerde coöperaties zijn nog in productie.

Normaal gesproken neemt de regio Murcia de export voor een deel over. Maar veel telers in deze regio hebben de plantingen (normaal rond november) uitgesteld vanwege de onzekerheid of ze voldoende gietwater zouden hebben, schrijft de regering van Andalusië in haar rapport van week 15. Bovendien is het areaal geblokte paprika de laatste jaren sowieso gedaald als gevolg van de droogte en de aanplant van meer grove (Lamuyo) types. Murcia heeft wel de toezegging dat er de komende maanden weer rivierwater beschikbaar komt, voor het eerst in 11 maanden.

Of registreer je om te kunnen reageren.