Glas

Achtergrond

Vruchtgroenten profiteren van BBQ-weer en supermarktacties

Deze week vindt een opvallend herstel van de prijsvorming plaats bij vrijwel alle vruchtgroenten. Paprika en aubergine noteren vandaag op alle veilingen prijzen die het dubbele zijn van wat eind vorige week werd betaald. Ook tomaten laten een flinke opleving zien.

De stijgende prijzen zijn niet het gevolg van lagere aanvoer. De meeste gewassen zitten in een fase van stabiele producties. Het is vooral de toegenomen vraag die voor meer ruimte op de markt en betere prijzen zorgt. De consumptie neemt toe door het mooie weer, maken meerdere handelaren op uit de toenemende vraag. "Je ziet het aan de toenemende verkoop 'af tuin'. Het zijn vooral grote kopers die dat doen en in een keer 26 pallets van hun eigen keuze kunnen laden bij grote telers met homogene kwaliteit", zegt een groothandelaar die koopt bij The Greenery.
Daarmee samenhangend zijn er deze week veel acties bij supermarkten. Bij AH liggen bijvoorbeeld snoeptomaatjes en de trosmiddel tomaten met 35 procent korting. Emte biedt 2 komkommers of een komkommer plus ijsbergsla aan voor 1 euro en bij de Coop kosten losse tomaten nog maar de helft: 1 euro per 750 gram.

Paprika dip al weer te boven

De dagprijzen van paprika hebben de dip van de afgelopen weken al weer achter zich gelaten. Sinds eind vorige week klimt de prijs van alle kleuren en sorteringen snel omhoog. Grove rode paprika (221/261) bijvoorbeeld bracht vorige week vrijdag maar € 0,77 per kilo op The Greenery. Vandaag was dat € 1,86 per kilo, 35 cent meer dan gisteren. Zon Fruits&Vegetables noteerde vandaag € 1,75 en BelOrta € 1,65 per kilo voor de grove sortering rode paprika (221/261 resp. 95 mm).
De andere kleuren paprika's volgen op enige afstand. Bij BelOrta en ZON bracht de grofste sortering gele paprika vandaag € 1,59 per kilo op en de groene circa € 1,40 per kilo. De oranje paprika blijft enigszins achter. Vandaag kwam de grofste sortering op de klok van The Greenery niet verder dan € 1,32 per kilo, maar nog altijd 45 cent meer dan eind vorige week. Opvallend is dat het prijsverschil met de kleinere maten nu grotendeels verdwenen is. Door de grovere rassen scoren de fijnere sorteringen dit jaar over het algemeen beter, maar nu even niet.

Aubergine spectaculair beter

Bij aubergine is de prijsstijging minstens zo spectaculair. Voor de klok van BelOrta brachten de sorteringen 225+ en 300+ vandaag € 1,20 per kilo op. Dit hele voorjaar is de aubergine nog niet zo duur geweest. Zelfs de grove sortering (400+) komt bij BelOrta al ruim boven 1 euro per kilo door een betere vraag uit de markt. Halverwege vorige week was dat maar 44 cent per kilo. Bruno Vuerinckx van BelOrta ziet dat Frankrijk en Duitsland meer aubergines gaan vragen omdat de aanvoer uit Zuid-Europa nu nagenoeg is stil gevallen. De klokprijzen van de Nederlandse veilingen blijven wat achter. De 225-ers komen vandaag al wel boven 1 euro per kilo, maar de 300+ komt op 94 cent uit en de 400+ op 86 cent per kilo.

Tomatenprijs veert op

Bij tomaten was begin deze week een zelfde opleving van de prijzen te zien met bijna een verdubbeling, maar vanaf een zeer laag niveau. De klokprijzen lijken zich vandaag te stabiliseren op een niveau dat weliswaar geen afbraakprijs is, maar toch ook zeker nog niet kostprijs dekkend is. Tros grof deed vandaag een klein stapje terug naar circa 35 cent per kilo bij The Greenery en BelOrta en 44 cent bij ZON. Trosmiddel handhaafde zich bij BelOrta op 43 cent per kilo. In Nederland doet trosmiddel het minder goed. Bij The Greenery daalde de prijs met 6 cent naar 36 cent per kilo en bij ZON zelfs met 11 cent naar 29 cent per kilo. De losse tomaten lijken zich wat beter te handhaven. De ronde tomaten (47 mm) haalden vandaag nog 57 cent per kilo, evenveel als gisteren. De grovere sorteringen moesten wel een kleine veer laten. De tussentypetomaten (57 mm) deden 41 cent per kilo bij The Greenery, 4 cent minder dan gisteren.

Komkommer een courgette stabiliseren

Voor komkommer is het verhaal iets anders. Door de teeltwisseling was de laatste weken sprake van een forse reductie van de aanvoer en oplopende prijzen. Nu vrijwel alle telers weer in product zijn, daalt de prijs van de fijnere sorteringen (30-ers en 35-ers) naar circa 28 cent per stuk. Omdat in de jonge teelten minder zware (stam)vruchten worden gesneden is er meer vraag naar 40-ers en stabiliseert de prijs ervan rond 35 cent op de Nederlandse veilingen en 38 cent bij BelOrta en Reo.
De prijs van groene courgette steeg eind vorige week naar een duidelijk hoger niveau. Op vrijdag was de klokprijs (14x) bij The Greenery en BelOrta ruim het dubbele van donderdag. Tot dinsdag kon dit niveau nog gehandhaafd worden, maar sindsdien dalen de prijzen weer. Door de komst van courgettes van de vollegrond neemt het aanbod vanaf nu snel toe.

 

Klik hier voor meer prijzen en het samenstellen van uw eigen prijsvergelijkingen

Of registreer je om te kunnen reageren.