Glas

Achtergrond

Prijzen meeste vruchtgroenten in de lift

De prijzen van de meeste vruchtgroenten laten een opvallend herstel zien in de loop van deze week. Aubergine en alle kleuren paprika noteerden vandaag goede dagprijzen. Ook komkommer klom uit het dal. Uitzondering blijft tomaat. De tomatenprijzen blijven onveranderd erg laag.

De klokprijs van aubergine ligt vandaag op alle Nederlandse en Belgische veilingen boven 80 cent per kilo (300+ en 400+) terwijl de fijnere sorteringen boven 90 cent per kilo scoren. Maandag lag de klokprijs ongeveer 40 cent lager. "Het aanbod voor de klok wisselt sterk, dat geldt voor veel vruchtgroenten", zegt een groothandelaar. In het begin van de week staat er meestal veel. "In de loop van de week wordt dan duidelijk dat er problemen ontstaan om de programma's vol te krijgen", zegt inkoper John Duynisveld van Europa Retail Packing in Poeldijk. "Vaak wordt dan de keus gemaakt om product bij te kopen en achter te houden om de dagen erna te kunnen leveren."

Paprika moeilijk voorspelbaar

De prijsvorming voor de klok verloopt bij paprika het hele jaar al grillig. "De aanvoer en prijsvorming is bij paprika is het moeilijkst te voorspellen", zegt de groothandelaar. De prijs van alle kleuren paprika stijgt in de loop van deze week. Rode paprika (221+) ging vandaag boven € 1,60 per kilo op de veilingen, 30 cent meer dan eerder deze week. Gele paprika klom van eveneens ongeveer 30 cent naar vandaag € 1,33 tot € 1,39 per kilo. Groene paprika werd ongeveer 20 tot 30 cent duurder, maar toont zich de laatste weken het stabielste.

Komkommer stabiel

De prijsvorming van komkommer was begin deze week nog erg laag met prijzen tot 12 cent. Maar vandaag werden er al weer prijzen van boven 20 cent (35-ers) en boven 24 cent (40-ers) genoteerd. Door het donkere weer van deze week zal de aanvoer wat lager uitvallen. De teeltwisseling van de hogedraadteelt zorgt ook voor de komende weken voor een lagere aanvoer. "Ik zie het voor de komkommers dit jaar wel zitten. Je ziet dat de prijzen na een korte dip wel weer aantrekken", zegt een inkoper bij een groot handelsbedrijf. Het areaal is stabiel en in de laatste 10 jaar zelfs een stuk kleiner geworden. Dat vertaalt zich in de markt. "Maar dat is anders bij tomaat. Je ziet gewoon dat ze niet meer uit het dal komen. Er staat gewoon te veel van."

Grote voorraden tomaat

Bij tomaten zijn er in het handelskanaal inmiddels grote voorraden ontstaan. "Je ziet soms dat product van een week oud nog wordt uitgeleverd", zegt de groothandelaar. Het leek erop dat de prijs van trostomaten deze week van zijn plaats kwam. Tot gisteren klom de prijs voor de klok tot circa 35 cent per kilo. Maar vandaag werden op de Nederlandse veilingen al weer lagere prijzen genoteerd. "Ik heb de indruk dat geprobeerd wordt de prijs kunstmatig omhoog te duwen door flinke partijen op te houden voor de klok. Maar die moeten wel weer een keer verkocht worden", ziet de groothandelaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.