Glas

Achtergrond laatste update:22 feb 2016

Spaans seizoen heeft nog veel in te halen

De middenprijzen van vrijwel alle Spaanse kasgroenten liggen tot nu toe een stuk lager dan vorig jaar. Toen werd het seizoen voor de meeste producten gered door een goed voorjaar.

Van de grote gewassen doet tomaat het verreweg het slechtste. Afgelopen januari waren de prijzen zelfs historisch laag. Dat heeft ertoe geleid dat het omzetverlies van dit seizoen (tot nu toe) in een maand opliep van 3 naar 20 procent ten opzichte van vorig seizoen. Opvallend is dat het volume tomaten nauwelijks groter was dan vorig jaar, zoals blijkt uit de cijfers van Groenten & Fruit die gebaseerd zijn op de aanvoergegevens van tien grote afzetorganisaties in Almería. Afgelopen januari werd 79.112 ton tomaten aangevoerd tegenover 78.842 ton in 2015. Dit seizoen ligt de tomatenaanvoer tot nu toe slechts 1 procent hoger dan vorig seizoen, ondanks het gunstige winterklimaat. Door de hete nazomer kwam de productie pas laat op gang. Tot en met oktober waren de prijzen daardoor juist extreem hoog, maar toen de producties los begonnen te komen daalde de prijzen snel met januari als dieptepunt.

Meeste producten in mineur

Bij komkommer is een vergelijkbare tendens te zien als bij tomaat, maar daar was december de slechtste maand qua prijzen. Gemiddeld kregen de telers nog geen 10 cent per komkommer betaald. In januari was dat gemiddeld 16 cent per stuk, iets minder dan vorig jaar. Doordat in het begin van het seizoen de volumes hoog waren en de prijzen redelijk, komt de vroege komkommerteelt niet ongunstig uit. Maar gemiddeld ligt de productiewaarde dit seizoen (tot nu toe) 8 procent lager dan vorig seizoen, ondanks een 2 procent hogere productie.
Spaanse auberginetelers maken ook een moeilijk seizoen door. Door areaaluitbreiding en het zachte winterweer ligt de productie tot nu toe 14 procent hoger dan vorig seizoen. De middenprijs is 16 procent lager. In januari werd maar 36 cent per kilo genoteerd, maar een derde van de middenprijs van januari 2015. De middenprijs van het seizoen tot nu toe ligt op 43 cent per kilo, vergelijkbaar met het bijzonder slechte seizoen 2011-2012 dat eindigde met een middenprijs van 38 cent per kilo.  Vorig jaar lag de middenprijs tot en met januari op 52 cent per kilo.

Ook courgette kampt met relatief lage prijzen. In januari lagen ze gemiddeld 25 procent lager dan vorig jaar. Maar de vergelijking met vorig seizoen gaat behoorlijk mank. Vanaf januari steeg de courgetteprijs tot tegen 2 euro per kilo als gevolg van lage producties in Spanje (virus) en vooral Marokko (overstromingen) en bleef tot en met april uitzonderlijk hoog.

Paprika en bonen uitzonderingen

Voor Spaanse paprika is januari geen slechte maand geweest. Ondanks de flinke piek in de aanvoer werd een gelijke middenprijs gerealiseerd in vergelijking met vorig jaar: 77 cent per kilo. De aanvoer lag 7 procent hoger dan vorig jaar januari. Hoewel er 17 procent meer werd aangevoerd dan in december steeg de prijs van 60 naar 77 cent. Tot nu toe valt het paprikaseizoen ook niet tegen. Door de betere prijzen loopt de productiewaarde tot en met januari 7 procent voor op vorig seizoen. De aanvoer is slechts 1 procent gestegen.
De bonenteelt lijkt aan een sterke comeback bezig. Jaren achtereen verdween er areaal vanwege de sterke Marokkaanse concurrentie. Maar dit seizoen is de productie opnieuw flink gestegen. Tot nu toe werd 63 procent meer aangevoerd dan vorig seizoen. De prijzen lagen gemiddeld 6 procent lager, maar gezien de toename in aanvoer, valt dat mee.

Bekijk hier de seizoensvergelijkingen per gewas

Of registreer je om te kunnen reageren.