Glas

Achtergrond

Spaanse paprika stoot tomaat van zijn troon

Paprika in Andalusië had vorig seizoen voor het eerst in de geschiedenis een hogere productiewaarde dan tomaat. Al voor het derde seizoen op rij steeg de middenprijs terwijl de paprikaproductie afgelopen seizoen ook een nieuw record vestigde. De productiewaarde was hierdoor 20% hoger dan een seizoen eerder.

Het areaal van de paprikaproductie in de kassen van Almería steeg met 2% naar 9.439 hectare. De productie steeg, mede door het gunstige weer, met 6% naar 664.340 ton, zo blijkt uit een recent uitgebracht rapport van de regering van Andalusië. Ondanks deze recordproductie steeg de middenprijs voor het derde seizoen op rij, naar 86 cent per kilo. In de voorgaande seizoenen was dat 70 en 76 cent per kilo. Vooral de rode geblokte (middenprijs 92 cent) en 'lamuyo'-rode paprika (middenprijs 93 cent) deden het goed. De middenprijs van geblokte gele paprika was 83 cent per kilo, 7 cent meer dan een seizoen eerder. Geblokte groene paprika had net als de twee voorgaande seizoenen een middenprijs van 61 cent per kilo. Niche-producten als snack-paprika (€1,57 per kilo) en zoete puntpaprika (€0,91 per kilo) waren ook succesvol.

Paprika groter dan tomaat

De middenprijzen voor de telers zijn het gewogen gemiddelde van de verkoopprijzen (klasse 1 en 2) die tussen week 38 van 2015 en week 28 van 2016 zijn gerealiseerd bij veilingen en handelshuizen in Almería en Granada. De productiewaarde (middenprijs maal productie) van paprika steeg naar een record van 570,6 miljoen euro. Daarmee passeerde het voor het eerst in de geschiedenis tomaat dat een productiewaarde realiseerde van 560 miljoen euro. In productie ligt tomaat nog ver voor op paprika. Afgelopen seizoen werd een recordproductie gerealiseerd van 1.101 miljoen kilo tomaat (+12%), tegen 664,3 miljoen kilo paprika. Voor een deel was de hogere tomatenproductie het gevolg van een stijging in het areaal (+6%) naar 10.836 hectare. De zachte winter was de andere belangrijke factor.

Kort maar hevig seizoen

De start van het paprikateeltseizoen 2015-2016 was nog zorgelijk. Door de hoge temperaturen in juli kregen de vroege plantingen te maken met groeiproblemen, een hoger plaagniveau en zwakke zetting. Hierdoor viel de vroege productie tegen. Omdat door de hitte het paprikaseizoen in Murcia vroeger eindigde stegen de paprikaprijzen in Almería meteen naar grote hoogten. In september lag de middenprijs op €1,06 per kilo. Door de snelle afrijping kwamen in november grote hoeveelheden Spaanse paprika op de markt waardoor in die periode de laagste prijzen van het seizoen werden gerealiseerd. De prijzen lagen van januari tot en met maart echter op een uitzonderlijk hoog niveau. Door het kleinere areaal en de grotere nadruk op export naar Rusland, nam de concurrentie vanuit Israël af. Voor Spanje was het wel een tegenvaller dat de export naar de Verenigde Staten vanaf eind december werd verboden, na de vondst van de Middellandse Zee vlieg in enkele partijen.

Nog meer uitbreiding

Het Spaanse paprikaseizoen concentreerde zich meer dan anders in de maanden november tot en met maart. In april lag de verhandelde hoeveelheid al op de helft van die van maart. Het seizoen sloot voor de gemiddelde teler 2 tot 3 weken eerder dan normaal. Dit seizoen wordt een nog hogere paprikaproductie verwacht. Vanwege het stabiele rendement van de paprikateelt is het areaal opnieuw flink uitgebreid. De regering van Andalusië gaat er in de eerste schattingen vanuit dat het areaal paprika met 609 hectare is toegenomen naar 10.100 hectare, een toename van ruim 6%. Daarmee is paprika de enige teelt waarvan een uitbreiding wordt verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.