Glas

Achtergrond

Vruchtgroenteprijzen profiteren van hitte in Zuiden

De afgelopen weken zijn de prijzen van alle vruchtgroenten sterk gestegen. De vraag naar Nederlands en Belgisch product is groot omdat Zuid-Europees product minder van kwaliteit is. Daarnaast is het aanbod hier sterk gedaald door het sterk wisselende weer.

Deze week zijn de dagprijzen van alle typen tomaten boven 1 euro per kilo gestegen, wat voor veel segmenten niet meer was voorgekomen sinds half april. Grote delen van de zomer lagen de prijzen van losse tomaten, cocktail- en middeltrostomaten onder kostprijs. Grove trostomaten deden het een fractie beter. Maar sinds eind augustus is de markt veranderd. Afnemende producties hier, het later op de markt komen van Spaans product en herstel van de vraag als gevolg van de aflopende vakantieperiode worden als oorzaken genoemd. De laatste weken is vooral de grote vraag uit Zuid-Europa opmerkelijk. Normaal gaat het vooral om grove tomaten. Nu wordt aan alle typen tomaat getrokken, bevestigen meerdere handelaren. "Nederland en België zijn op dit moment de enigen die een kwalitatief hoogstaand product op de markt brengen", zegt Maarten Verhaegen van BelOrta. Door de hitte hebben Zuid-Europese landen, maar ook bijvoorbeeld Polen, veel zettingsproblemen gekend en laat de kwaliteit nu te wensen over. "De prijs is nu correct zodat handelaren aan ons product ook nog kunnen verdienen", ziet Verhaegen.

Spaanse hitte geeft kwaliteitsproblemen

Voor aubergine en paprika geldt ook dat de vroege Spaanse productie erg te lijden heeft gehad van de hitte. Komkommers zijn volgens de eerste berichten om die reden een paar weken later gezaaid. Deze week werden de kusten van Zuid-Spanje geteisterd door zware regenbuien. In Almería zou 1.000 hectare kassen schade hebben opgelopen, maar het effect ervan is nog niet duidelijk. In ieder geval komt er nog pas weinig Spaans product naar Noord-Europa. Geschat wordt dat het Spaanse seizoen twee tot drie weken later op gang komt. Tegelijkertijd is de productie in Nederland en België sterk gedaald. Deze weken wordt gemiddeld nog circa 1,5 kilo tomaten per vierkante meter geoogst, dat was nog niet lang geleden 2 tot 2,5 kilo per vierkante meter. De dagprijs van grove gele en rode paprika kwam de hele week al ruim boven 2 euro per kilo voor de klok van BelOrta, en vandaag ook bij The Greenery en ZON Fruitss&Vegetables. De aubergineprijs ging begin deze week even richting 2,80 euro per kilo en kwam vandaag rond het niveau van 2 euro per kilo terecht.

Komkommertelers dichten gaten

Voor komkommer worden al veel langer goede prijzen betaald. Mogelijk dat de daling van het teeltareaal het hele seizoen al meespeelt. De meerproductie die van de toegenomen hogedraadteelt verwacht werd is niet helemaal uitgekomen. Tijdens de hete perioden waren er vaak problemen om de gewassen en de productie op een hoog peil te houden. In ieder geval beleeft de komkommerteelt het beste seizoen in minstens vijf jaar. "Op deze manier kunnen de gaten van de voorgaande jaren wat worden gedicht", zegt Friskom-voorzitter Joop de Hoog. Dat de prijzen ook nu hoog blijven heeft onder meer te maken met het langer wegblijven van de Spaanse aanvoer en sterk verlaagde Nederlandse productie. Oudere komkommergewassen produceren deze week nog maar 4 stuks per vierkante meter. De teruggang is groter dan normaal door het grillige weer van de laatste maand. Deze week noteerden The Greenery en BelOrta weer mooie prijzen van ruim boven 50 cent voor de 40-ers en rond 42 cent voor de 35-ers. De tendens is dat de dagprijzen oplopen. Vandaag deden de 40-ers zelfs 58 cent voor de klok.

Stabiele, goede prijzen verwacht

De verwachting voor de komende weken zijn over het algemeen gunstig. De bemiddelingsweekprijs van komkommers ligt nu boven 40 cent per stuk voor 40-op. Dat is dus een beduidend lager dan de dagprijzen. De supermarkten schijnen minder vastgelegd te hebben dan voorgaande weken, dus de kans bestaat dat zij grotere hoeveelheden Spaanse komkommers verwachten. Aan de dagprijzen zal komende week te zien zijn of de supermarkten het bij het rechte eind hebben.
Voor de overige vruchtgroenten worden stabiele prijzen op het huidige niveau verwacht. Het volume is hoogstwaarschijnlijk nog beperkt en de vraag houdt aan. In de voorbije weken was het aantal acties van supermarkten (o.a. met tomaat) beperkt, maar voor komende weken staan er meer op het programma.

Of registreer je om te kunnen reageren.