Doorgaan naar artikel

Veel waterschade aan Spaanse zuidkust

Enorme hoeveelheden regen in korte tijd hebben in de tuinbouwgebieden aan de Spaanse zuidkust veel schade aangericht. Volgens telersorganisatie Coag zou 1.000 hectare kassen in de Poniente van Almería schade hebben opgelopen.

Zondag en gisteren werd de Spaanse zuikust overspoeld met grote hoeveelheden regen. Diverse media melden neerslaghoeveelheden van 30 tot 40 liter per vierkante meter binnen een uur. In Adra veranderden zondagochtend de straten al in woeste rivieren. Auto’s en vrachtwagens dreven weg tijdens een korte maar zeer hevige stortbui. Vooral uit de tuinbouwgemeentes El Ejido, Adra en Berja in Almería wordt nu veel schade gemeld. De gemeente El Ejido heeft een meldpunt voor schademeldingen ingericht.




Vooruitlopend op de officiële schademeldingen luidt telersorganisatie Coag al de noodklok. Volgens Coag zijn er in Adra 10 tot 15 kassen ingestort onder de last van het regenwater en in El Ejido enkele kassen. Maar de grootste problemen verwacht Coag van de wateroverlast in de vele kassen die onder water hebben gestaan en waar de wortels van de jonge aanplant zullen gaan rotten. De telersorganisatie schat dat ongeveer 1.000 hectare schade heeft opgelopen. Deels zal de nog jonge teelt vervangen moeten worden. Volgens telersorganisatie Asaja lijkt het erop dat veel van de schade te repareren is, maar zij vindt het nog te vroeg voor conclusies, schrijft ‘Diario de Almería‘.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin