Glas

Achtergrond

Toename Fusarium in sla

Onder de warme zomeromstandigheden zijn de problemen met de teeltbedreigende Fusarium in sla verder uitgebreid.

Netwerkcoördinator Robert van Appeldoorn van LTO Glaskracht schat in dat minimaal 50 tot 60 procent van de bedrijven nu licht of zwaar besmet is. Vooral in het westen, rond Ridderkerk en 's-Gravenzande, grijpt de ziekte hard om zich heen.

"Bij flinke uitval kan de schade al snel tot euro's per vierkante meter oplopen. Als je meer dan 20 procent aantasting hebt, ben je het benodigde rendement voor je bedrijf al helemaal kwijt. Dan is het  moeilijk vol te houden."

Tot op heden hebben vollegrondstelers met sla er nog geen last van, maar ook zij kijken gespannen uit wat er kan gaan gebeuren bij oplopende besmettingsdruk in een periode met hoge bodemtemperaturen.

Middelenproef

Er wordt dan ook met verwachting uitgekeken naar de resultaten van een spuitproef bij Botany in Horst, waarvan de resultaten rond 1 november bekend worden gemaakt aan de meebetalende gewasleden. Van Appeldoorn is positief over de grote inzet van betrokkenen om het onderzoek tot een succes te maken.

Voorlopig proberen telers met hygiëne-maatregelen de gevolgen te beperken. Bij veel bedrijven wordt er niemand van buitenaf meer op het bedrijf toegelaten. Kisten voor plantmateriaal worden vooraf gewassen. Enkele telers weten hiermee het bedrijf nog schoon van de schimmelaantasting te houden.

Sla op water

Een overstap naar de teelt van sla op water, met ontsmettingsapparatuur die continu kan blijven draaien, kan een optie voor de toekomst zijn. Hoge investeringskosten in verhouding tot slaprijzen zijn nog wel een grote drempel om die overstap te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.