Glas

Achtergrond

Spaanse prijzen beste in tien jaar

De middenprijzen die telers van vruchtgroenten in Almería dit seizoen hebben behaald, zijn gemiddeld de hoogste van de laatste tien jaar, blijkt uit cijfers van de regering van Andalusië.

Met € 0,62 per kilo ligt de gemiddelde middenprijs van de zes belangrijkste vruchtgroenten 10 cent (+19 procent) hoger dan vorig seizoen en 6 cent per kilo hoger dan het gemiddelde van de laatste 10 seizoenen.

Alleen in het seizoen 2012-2013 waren de gemiddelde prijzen zo hoog. Vooral courgette, bonen en paprika realiseerden dit vrijwel afgesloten seizoen hoge prijzen. Courgettetelers ontvingen zelfs extreem hoge prijzen. Hun product realiseerde een middenprijs van 88 cent per kilo, bijna twee keer zo hoog als vorig jaar en 35 cent per kilo meer dan het tienjarig gemiddelde. Bonen haalden een middenprijs van € 1,69 per kilo, 41 cent meer dan vorig jaar. Voor beide producten geldt dat de hoogste prijzen in het eerste kwartaal werden gerealiseerd, toen zowel in Marokko als in Spanje zelf de productie fors lager lag dan vorig jaar.

Wisselend beeld

De middenprijs van paprika lag met 82 cent per kilo 6 cent hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 10 seizoenen. Dit ging bovendien gepaard met een hogere productie waardoor het paprikaseizoen als 'goed' de boeken in zal gaan. De prijsvorming van tomaat was met 63 cent per kilo gemiddeld. Komkommer en aubergine deden het minder goed. De middenprijs van komkommer was met 48 cent per kilo weliswaar 1 cent hoger dan vorig jaar, maar nog altijd 4 cent lager dan het 10-jarig gemiddelde. De productie lag wel aanzienlijk hoger dan vorig jaar. Voor aubergine werd met 47 cent per kilo 7 cent minder betaald dan vorig seizoen en 5 cent minder dan gemiddeld over de afgelopen 10 jaar. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan een sterke toename van de productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.