Glas

Achtergrond

Spaanse telers verdienen goed aan bio-groenten

De middenprijs van biologisch geteelde vruchtgroenten in Zuid-Spanje lag afgelopen seizoen tussen 50 en 123 procent hoger dan het vergelijkbare gangbare product, blijkt uit cijfers van de Junta de Andalucía. De meerprijs is daarmee veel groter dan de extra kosten voor de biologische teelt in kassen.

Het grootste verschil werd genoteerd door biologische komkommer. De middenprijs in het seizoen 2014-2015 lag op 98 cent per kilo, 12 cent hoger dan het seizoen ervoor. De gangbare komkommer haalde in Almería een middenprijs van 44 cent per kilo, ruim twee keer zo laag als de biologische variant. Opvallend is dat deze telersprijs vrijwel het hele seizoen ongeveer twee keer zo hoog was. Bij andere groenten zijn er grotere schommelingen gedurende het seizoen. Biologische courgette haalt gemiddeld een prijs van 73 cent per kilo, tegen 41 cent voor de gangbare (+78%), maar in december en januari werd de gangbare variant gemiddeld zelfs beter betaald. Door enorme schaarste op de markt stegen de prijzen richting 2 euro per kilo. Bij dat prijsniveau hebben afnemers blijkbaar geen zin om nog meer te betalen voor de biologische variant. Dezelfde trend is te zien bij aubergine. Toen de prijzen voor gangbare aubergine in december boven 1 euro per kilo stegen, werd voor de biologische aubergine nauwelijks meer betaald. Maar in februari en maart werd twee tot drie keer zoveel betaald voor biologische aubergine uit de Spaanse kas. Over het hele seizoen haalde de biologische aubergines een middenprijs van 73 cent per kilo, tegen 41 cent voor de gangbare.

Biologische trostomaten beter gewaardeerd

De prijs voor biologische tomaten was gemiddeld circa 50 procent hoger dan van de gangbare en daarmee was het verschil het kleinst van alle genoemde vruchtgroenten. Vooral in de wintermaanden zijn de prijsverschillen niet groot. Biologische ronde tomaten (long life) haalden een middenprijs van 68 cent per kilo, 4 cent minder dan het seizoen ervoor. Gangbare ronde tomaten kwamen uit op een middenprijs van 48 cent. Biologische trostomaat haalde met 94 cent per kilo ook een lagere middenprijs van in het seizoen 2013-2014. Maar ze waren toch 68 procent duurder dan gangbare trostomaten (56 ct/kg). De prijsvorming van fijne biologische tomaten was een stuk beter dan het seizoen ervoor. De middenprijs van losse cherrytomaten lag met € 1,28 per kilo 15 procent hoger dan het seizoen ervoor. Troscherry en snacktomaatjes haalden een middenprijs van ruim € 1,50 per kilo, resp. 9 en 6 % meer dan een seizoen eerder. Vooral de biologische troscherry wist een flinke meerprijs (67%) te realiseren ten opzichte van zijn gangbare tegenhanger. Losse cherrytomaten en snacktomaatjes waren gemiddeld 32 en 40 procent duurder.

Hogere marges

De hogere middenprijs voor het biologische product betekent dat de biologische kasgroentetelers afgelopen seizoen goede zaken hebben gedaan. De teeltkosten en de risico's zijn weliswaar een stuk hoger. Vooral in de wintermaanden valt het niet mee om zonder chemische middelen het gewas gezond te houden. Maar dat wordt met een 50 tot ruim 120 procent hogere middenprijs ruim gecompenseerd. Een goede teler weet het productieverlies te beperken tot 20 tot 30 procent, zoals directeur Paco Belmonte van Biosabor dit voorjaar vertelde tijdens een bezoek aan zijn bedrijf in Nijar. Biosabor groeit met 25 procent per jaar in omzet en teeltareaal. Afgelopen seizoen had het bedrijf 170 hectare in productie (zie editie 9 van G&F en de fotoreportage die in maart van dit jaar gemaakt is).

 

Kijk in de bijlage voor het volledige rapport van Junta de Andalucía

Of registreer je om te kunnen reageren.