Glas

Achtergrond

Mooi najaar houdt lang aan voor vruchtgroenten

De prijzen van vruchtgroenten blijven nog steeds hoog. Door tegenvallende producties in zowel Spanje als in Noord-Europa is het aanbod krapper dan de markt aankan. De uitzondering hierop is aubergine.

De prijzen van de meeste vruchtgroenten zijn deze week zelfs weer hoger dan vorige week, toen het einde van de periode met hoge prijzen in zicht leek. De prijs van rode, gele en oranje paprika is zelfs weer fors gestegen tot boven 1,50 euro per kilo voor de grovere sorteringen, ongeveer 30 cent per kilo meer dan vorige week woensdag. De grove gele paprika's gingen rond het weekend zelfs boven 2 euro per kilo. Groene paprika zakte wel hard in prijs. Gisteren brachten de grofste sortering nog 73 cent per kilo op bij BelOrta en 58 cent bij Zon Fruits&Vegetables, ongeveer de helft van vorige week. Bij The Greenery deed de fijnste sortering (111 gram) nog maar 22 cent per kilo. De prijsvorming bij de verschillende kleuren paprika is te verklaren uit het aanbodniveau. De aanvoer van gekleurde paprika is extra laag door het donkere weer en omdat een aantal bedrijven al begonnen zijn aan het leeg snijden omdat het laatste zetsel is mislukt. Dat verklaart tegelijkertijd de grote aanvoer van groene paprika en het inzakken van de prijs, het sterkst bij de lichtste sortering.

Spanje blijft achter

Hoewel de prijs van komkommer in de afgelopen weken aanzienlijk is gedaald, is het niveau van net circa 28 cent per stuk (40-ers) en 25 cent (35-ers) toch nog goed voor deze tijd van het jaar. Bij BelOrta jumpten de 40-ers afgelopen maandag zelfs even naar 62 cent, mede door een krappe aanvoer. Woensdag was hij weer gedaald naar 28 cent. "De productie hier neemt sterk af, terwijl de Spaanse aanvoer achterblijft bij de verwachtingen", verklaart Maarten Verhaegen van BelOrta.
Bij tomaat zijn de klokprijzen sinds vorige week nog verder gestegen. Grove tros piekte gisteren zelfs naar circa 1,50 per kilo bij The Greenery en BelOrta, de hoogste prijs sinds eind maart van dit jaar. Middeltros is nog weer een paar cent duurder.

Klanten vasthouden

Ook losse tomaten doen het nog steeds goed met prijzen van rond 1,30 euro per kilo. Bij BelOrta werd gisteren zelfs bijna € 1,50 per kilo betaald voor de fijne vleestomaten (Prince-70 mm). Het volumes tomaten dat deze week voor de klok verschijnt, lijkt zeker niet lager dan vorige week. Maar de prijs neemt toch toe. "Nu we door de belichting jaarrond tomaten kunnen leveren weten we meer afnemers vast te houden. De kwaliteit uit Zuid-Europa kan wisselvallig zijn", verklaart Verhaegen. Er komen iedere week wel meer tomaten uit Spanje, maar grote volumes zijn het nog niet. Inmiddels zijn ook de eerste Canarische tomaten gearriveerd, vooralsnog met de vrachtwagen. Vanaf half november zullen er wekelijks weer twee schepen aanmeren in Rotterdam, verwacht Gert-Jan Slobbe van Fortuna Fruits.

Aubergineprijs zakt wel

Voor auberginetelers is het staartje van het seizoen nauwelijks meer interessant. Als enige vruchtgroente is de prijs in de afgelopen twee weken steeds verder gedaald, het sterkst bij de grove sorteringen. De 400+ sortering brengt in de loop van deze week nog maar 30-40 cent per kilo op voor de klok. De 225-ers gingen gisteren nog voor 70 cent per kilo weg bij BelOrta, maar bij ZON Fruits&Vegetables was het ook niet veel meer dan 40 cent. In tegenstelling tot de andere vruchtgroenten lijkt er al voldoende product te komen uit Spanje en Portugal.

Of registreer je om te kunnen reageren.