Glas

Achtergrond

Spaanse productie loopt ver achter

Almería noteert in de eerste drie maanden van zijn nieuwe teeltseizoen bij vrijwel alle vruchtgroenten een veel lagere productie dan vorig jaar. Tomaat en komkommer weten desondanks een hogere omzet te realiseren door uitzonderlijk goede prijzen.

De productie van tomaat en aubergine in Almería loopt in de maanden september, oktober en november 29 procent achter op dezelfde periode van vorig jaar. De komkommerproductie is 28 procent lager en die van courgette zelfs 38 procent lager, blijkt op grond van de gegevens van tien grote afzetorganisaties in Almería. Paprika is de enige uitzondering. De productie steeg in de eerste drie maanden van het seizoen met 16 procent, mede als gevolg van areaaluitbreiding  en een groter aandeel van vroege plantingen.

Toch hogere omzet

De prijsvorming maakte voor tomaat en komkommer de productieachterstand deels goed. De middenprijs (gewogen gemiddelde) van de tomaten was over de genoemde periode 69 cent per kilo, tegen 48 cent in 2013 (+44%). Daardoor is de omzet toch nog 2 procent hoger dan in dezelfde periode van 2013. De middenprijs van komkommer was 52 cent per kilo tegen 31 cent vorig jaar (+68%). De telers die het vroegst in productie waren profiteerden het meest.  De gemiddelde omzet van de komkommertelers lag daardoor eind november 20 procent voor op vorig seizoen.
Paprika vormt een uitzondering. In de eerste drie maanden werd in Almería bijna 175 miljoen kilo geproduceerd, 16 procent meer dan in 2013. De middenprijs was gemiddeld 53 cent per kilo, 4 procent lager dan vorig jaar. De omzet steeg echter met 12 procent naar ruim 92 miljoen euro.

Aubergine en courgette in de min

Niet alle vruchtgroenten deden het goed. Bij aubergine werd 10 procent minder geproduceerd maar lag desondanks de middenprijs op het bijzonder lage niveau van 31 cent per kilo, maar liefst 21 procent lager dan vorig seizoen. Dit resulteert in een omzetachterstand van 29 procent. Voor de courgettetelers is dit najaar opnieuw teleurstellend verlopen. Vorig jaar werden veel teelten getroffen door het zogenaamde 'New Dehli'- virus. Door goede preventieve maatregelen is de aantasting dit jaar veel lager. Toch ligt de productie 11 procent lager dan vorig jaar. De lagere productie resulteerde niet in hogere prijzen.  Volgens Spaanse media heeft Marokko dit najaar meer courgette geëxporteerd naar de EU voor prijzen die vaak onder de referentieprijs lagen. De middenprijs voor de courgettetelers in Almería lag in de eerste drie maanden van het seizoen op 46 cent per kilo 30 procent lager dan vorig jaar en hun omzet maar was liefst 38 procent lager. Begin december gingen de courgetteprijzen plotseling fors omhoog vanwege de geringe Marokkaanse import door overstromingen.

 

Kijk hier voor meer informatie over het Spaanse seizoen

Of registreer je om te kunnen reageren.