Glas

Achtergrond

Dalende prijzen kondigen einde seizoen aan

De prijzen voor de meeste vruchtgroenten zijn in de laatste week flink gedaald nu Spanje met steeds grotere volumes op de markt komt en de eerste Nederlandse bedrijven de gewassen leegoogsten. Alleen trostomaten houden nog mooie prijzen vast.

Komkommertelers hebben nog een mooi staartje aan hun verder zeer slechte seizoen kunnen knopen. De ongekend hoge dagprijzen hebben precies drie weken lang aangehouden. Maar halverwege deze week is dit sprookje geëindigd en kwam de markt blijkbaar meer in evenwicht. Op woensdag 22 oktober noteerde BelOrta 30 cent voor de 40-ers en 20 cent voor de 35-ers. Dit was ruim 20 cent minder dan een dag eerder. The Greenery realiseerde die zelfde dag klokprijzen van 32 cent voor de 40-ers en 23 cent voor de 35-ers. Twaalf dagen eerder was dat ruim drie keer zoveel. De prijsdaling kondigde zich eind vorige week al aan, toen bij een handelsbedrijf de naleveringen al moeilijker voor dezelfde prijs verkocht konden worden vanwege grotere volumes uit Spanje.

Aubergineprijzen om te ruimen

De prijs van aubergine kampt al langer met toenemende concurrentie. In twee weken tijd is de prijs gedaald naar een niveau dat uitnodigt om de teelt te beëindigen. De prijs van de grofste sortering (400-op) zakte woensdag 22 oktober bij The Greenery door de grens van 20 cent per kilo. BelOrta en ZON Fruits&Vegetables noteerde prijzen rond 35 cent per kilo. Alleen de kleinste sorteringen halen nog prijzen rond of boven 50 cent per kilo. De prijsdaling bij aubergine zette ongeveer een week eerder in dan vorig jaar, maar de prijsniveau van half september tot 10 oktober was duidelijk hoger dan vorig jaar.
Bij paprika is deze week een licht herstel te zien van de klokprijzen. De groene 85-ers deden op 22 oktober 73 cent per kilo bij BelOrta en 77 cent per kilo bij ZON Fruits&Vegetables. Gele paprika noteerde op de Limburgse veiling 94 cent per kilo. De klokprijzen voor rode paprika (85-ers) daalden woensdag met een paar dubbeltjes tegelijk naar 73 cent per kilo bij ZON, 69 cent bij The Greenery en 60 cent per kilo bij BelOrta.

Aanvoer trostomaten is beperkt

Losse tomaten leveren in de daghandel nog redelijke prijzen op in vergelijking met vorig jaar rond deze tijd. Bij The Greenery wordt deze week  tussen 60 en 74  cent per kilo gehaald voor de ronde en tussentype tomaten. Bij BelOrta en ZON is dat bijna een dubbeltje meer. Toch is vanaf begin vorige week (week 42) de dalende lijn duidelijk ingezet. Trostomaten houden het prijspeil van rond of boven 1,20 euro per kilo nog wel vast. Door het wegvallen van de belichte teelt is de Nederlandse aanvoer vrij laag. Daarnaast zijn er berichten dat door het hete weer de Spaanse trostomaten een moeilijke eerste zetting hebben gekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.