Glas

Achtergrond

Dagprijzen vruchtgroenten in de achtbaan

De dagprijzen voor komkommer en rode paprika vertonen de laatste week grote verschillen en schommelingen als gevolg van de haperende wisseling van het Nederlandse naar het Spaanse seizoen.

De klokprijs van komkommer bij The Greenery en BelOrta ging vandaag weer ruim boven 1 euro per stuk, voor zowel 35-ers en 40-ers. Deze ongekend hoge klokprijzen houden al de  hele week aan. De Nederlandse klokprijzen lijken niet representatief voor wat de teler er gemiddeld voor krijgt. In de eerste plaats is er vorige week nog voor veel lagere prijzen bemiddeld. Tot vandaag zijn daardoor veel komkommers nog voor circa 40 cent per stuk verkocht. Bij handelsbedrijven liggen de dagprijzen van komkommer deze week ook lager dan de genoemde klokprijzen. Het verschil bedraagt al gauw zo'n 30 cent per stuk. De gemiddelde uitbetaalprijs zal deze week dus ver onder de gemiddelde klokprijs liggen. Vanaf morgen gaan de nieuwe weekprijzen in, die zeker hoger zullen liggen dan 40 cent. Maar het lijkt erop dat er niet veel bemiddeld is in afwachting van toenemende Spaanse aanvoer.

Korte prijspiek rode paprika

De klokprijs van rode paprika piekte dinsdag naar een waarde van boven € 1,70 per kilo, maar vandaag was de prijs al weer gehalveerd. De heftige schommeling werd veroorzaakt door onregelmatige aanvoer. Een week na de gele paprika heeft rode paprika deze week te maken met een lichte productiedip. De lage prognose moest nog verder worden bijgesteld deels omdat er telers zijn die groen uit rood knippen in de veronderstelling dat groene paprika na deze week weinig meer zullen opbrengen, omdat de buitenlandse aanvoer rond deze tijd meest enorm toeneemt. Een handelaar merkt op dat er maandag vooral tekort ontstond voor de kleinere sorteringen van rode paprika voor de stoplichtverpakking.

Haperende Spaanse aanvoer

Al weken wordt de Spaanse aanvoer als argument genoemd voor de lage prijzen. Nu begint het er steeds meer op te lijken dat er toch nog plaats is voor de Nederlandse vruchtgroenten. Met name bij komkommer is er een duidelijk lagere Spaanse aanvoer. Dit zou te maken hebben met minder vroege teelten dan vorig jaar vanwege virusproblemen en lage prijzen, toen. Naast de geringe volumes lijkt de kwaliteit van het Spaanse product niet betrouwbaar. Diverse bronnen maken melding van kanariegele gesealde Spaanse komkommers. Ook bij paprika melden verschillende handelaren kwaliteitsproblemen als gevolg van het slechte weer in Zuid-Spanje.

Aardig toetje

Ook tomaat realiseert weer klokprijzen boven de euro per kilo. Auberginetelers genieten al weken van mooie najaarsprijzen, al lijkt deze week de onontkoombare dalende lijn ingezet. Vandaag dook de klokprijs voor de grovere sorteringen ruim onder 1 euro per kilo. De mooie prijzen voor veel Nederlandse vruchtgroenten zijn een aardig toetje op een verder teleurstellend seizoen. De weekproducties liggen nu al zo laag dat zelfs uitzonderlijk hoge prijzen de rode cijfers niet zwart kunnen maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.