Glas

Achtergrond

Interesse nauwer planten bij komkommer

Een aantal komkommertelers experimenteert met het meer stengels per vierkante meter aanhouden naar het voorjaar en naar de zomer toe.

Een hogere stengeldichtheid geeft meer productie onder voldoende lichtrijke omstandigheden. In april plantingen is de kans op succes het grootst. Bij plantingen na de langste dag wordt de kans op een tegenvaller heel groot, als de hoeveelheid licht te sterk afneemt in verhouding met de hogere gewasdichtheid. Het vruchtgewicht kan dan al snel sterk terug lopen.

Zo’n 10 tot 15 jaar geleden is er ook al eens een golf van belangstelling geweest voor het in de tweede teelt nauwer planten dan de gebruikelijke standaard van rond de 1,4 planten per vierkante meter. Daaruit zijn geen enthousiaste telers overgebleven die het nog steeds toepassen. Toch lokt de extra productie-potentie om opnieuw te proberen voordeel uit een nauwere stengelafstand  te pakken, zo bleek tijdens een door LTO Groeiservice georganiseerde komkommerbijeenkomst in De Lier.

Gelijkmatige scheuten

Ronald van den Bulk van Rijk Zwaan gaf aan dat in de praktijk richting 1,8 of zelfs 2,2 stengels per vierkante meter wordt gegaan, waarbij soms getopte planten worden gebruikt om op plantkosten te besparen. In dat laatste geval wordt de kop er uit gehaald op 3 of 4 bladeren, en wordt met de 2 krachtigste scheuten verder gegaan. Vaak wordt het blad boven de scheuten nog weggehaald om geen schaduw op de scheuten te krijgen. Een plant opkweken waarbij twee scheuten er sterk en gelijkmatig uit komen, is niet altijd eenvoudig. Zeker onder donkerder weersomstandigheden. De plant zal er zo’n 3 tot 6 dagen langer over doen om klaar voor aflevering te zijn dan een traditionele ongetopte plant.

Donker weer vormt risico

In de kas bij de teler is een donkere periode eveneens een grote risicofactor bij 1,8 tot 2 stengels per vierkante meter. In dat geval blijven vruchten kleiner en treedt makkelijker stapeling van vruchten en kwaliteitsverlies op. Voldoende vuchtdunnen vraagt daarom extra aandacht. Een dichter geplant gewas betekent ook meer blad/gewas, met daaraan gekoppeld een verhoogde kans op rot. De teelt zal dan ook niet veel langer dan 10 weken doorgetrokken kunnen worden. Als er door omstandigheden een getopte plant weg mocht vallen, dan ontstaat er ook een groter gat dan bij enkele planten.

Extra arbeid

Met bijvoorbeeld 1,8 stengels per vierkante meter en een getopte plant zijn al gauw rond de 4 tot 5 komkommers extra nodig om alleen al de extra kosten te dekken. De hoeveelheid arbeid neemt toe, met onder andere het opschonen van een derde scheut aan de plant, en extra touw hangen, indraaien en ander en gewaswerk. Ook het oogsten gaat trager in een vol gewas. Om een actief klimaat te houden, zal verder al snel wat extra gas nodig zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.