Glas

Achtergrond

Prijzen nodigen uit tot stoppen

Het teeltseizoen sluit af met teleurstellende prijzen voor vrijwel alle vruchtgroenten. De kosten om nog langer door te gaan worden veelal niet goedgemaakt door de productverkoop.

Vooral bij tomaat zijn er nog heel wat telers die gepland hadden door te gaan tot half december of later. Met de huidige prijzen is dat eigenlijk onbegonnen werk. Deze week daalde de prijs van grove trostomaten tot onder 40 cent per kilo. De losse (tussentype-) tomaten deden vandaag gemiddeld nog maar 20 cent per kilo voor de klok van The Greenery. Ook fijnere pruimtomaten verschijnen ineens voor de klok. De volumes worden te klein om nog te bemiddelen. Maar een koperspubliek dat er het hele jaar niet aan kon komen, biedt er nu natuurlijk ook niet veel voor: tussen 16 en 25 cent per kilo.

De meeste paprika’s worden nu geruimd. Het aanbod groene paprika’s is de laatste tijd erg groot waardoor de klokprijzen zakken tot op de bodem. Vandaag gingen de groene 75'ers zelfs terug naar 10 cent per kilo bij The Greenery. Rode en gele paprika’s hebben een redelijker aanbod. De prijs van rode paprika (85'ers) steeg vandaag zelfs nog boven een euro per kilo.
Voor komkommer liggen de prijzen al een paar weken onder kostprijsniveau. De prijs van de 40'ers schommelt rond 20 cent per stuk. Aubergines komen in Nederland nauwelijks meer voor de klok. Bij BelOrta ligt het prijspeil de laatste weken tussen 40 en 60 cent (300'ers) na een plotselinge daling op 25 oktober.

Spanje klaagt

Met het einde van het Noord-Europese teeltseizoen is nog geen zegen voor de Spaanse telers. De telersorganisatie Asaja heeft gisteren een communiqué uitgebracht waarin ze haar bezorgdheid uitspreekt over het verloop van het seizoen tot nu toe. In oktober brachten tomaten 55 procent minder op dan vorig jaar, losse tomaten zelfs 65 procent minder. De gemiddelde prijs voor losse tomaten was 24 cent per kilo.

Ook komkommer en aubergine deden het niet goed. Voor aubergine en komkommer brachten in oktober gemiddeld 27 cent per kilo op, beide tien procent minder dan vorig jaar. De kostprijs voor aubergine ligt volgens Asaja rond 42 cent per kilo en voor komkommer een cent per kilo minder.

Of registreer je om te kunnen reageren.