teeltgeluid

‘Blad Allegro soms zo groot dat het gaat liggen’

“Er is altijd wel onderhoud aan de personeelshuisvesting, daarnaast is er werk aan de tunnels die over de augustusplanting met Allegro staan”, vertelt Johan Vermeeren in Rijsbergen.

Helemaal achteroverleunen is er nu dus niet bij. Net voor de kerst had Johan Vermeeren over de helft van de tunnels nieuwe folie aangebracht. Bij de overige tunnels moest dat ook gebeuren, maar de toeleverancier zat even zonder voorraad. Vermeeren: “We dachten nog een jaar door te kunnen met de oude folie, maar dat bleek niet het geval: nieuwe folie dus.”

Veel bladstrekking

De bedekking is nodig om te voorkomen dat de aardbeienplanten té veel koude verzamelen. “Allegro is een ras met een gebruiksaanwijzing: hoe meer koude, hoe meer bladstrekking. Het blad kan zelfs zo groot worden, dat het gaat liggen. Dat moet je dus voorkomen, door de tunnels op tijd dicht te leggen.”

Voorheen werden wel proeven gedaan met Allegro-wachtbedplanten in vroege voorjaarsplantingen in tunnels, maar dat ging niet goed. De planten gaven dan in een keer vijf à zes takken met bloemen en daarna niets meer. “Daar zat je ook niet op te wachten.”

Inpakken wachtbedplanten

Alle wachtbedplanten (van de rassen Elsanta, Limalexia, Sonsation en Sonata) zitten in de koeling, dat is goed gegaan. “Dat gaat de laatste jaren trouwens steeds gemakkelijker. Vorst en sneeuw tijdens het inpakken, dat is onderhand nostalgie. De komende weken willen we nog wat grondmonsters steken en daarna, waar nodig, bekalken. We laten elk jaar een paar percelen bemonsteren, zo komen we elke twee tot drie jaar terug.”
Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.