‘Elke aardbeienteler moet meebetalen aan onderzoek’

Pas als we gezamenlijk werken, kunnen we zonder gedoe de goede dingen blijven doen voor aardbei.

Dat elke aardbeienteler zuinig is op zijn of haar portemonnee, is logisch. Niemand wil geld uitgeven aan iets waar je geen belang bij hebt of waar je niks van terugziet. Maar hoewel men in de aardbeiensector elkaar goed kent en verstaat, is er een tweedeling: telers die het collectief belang inzien en eraan meebetalen versus telers die elke euro extra vermijden. Ik wil die laatste groep wat meegeven: jullie kunnen het blijkbaar alleen? Of verwachten jullie van je afzetorganisatie over de grens dat zij meebetalen aan onderbouwingen voor middelen of onderzoek in Nederland?

Onderzoek aardbei

Vanuit de telers en kwekers is direct na het opheffen van Productschap Tuinbouw (PT), Stichting Aardbei Onderzoek (SAO) opgericht. Daarmee draaien we in vrijwel alle overheidsonderzoeken voor aardbei mee, zitten zelfs aan het stuur en organiseren zelf onderzoek. Dat kan niet voor niets, en de resultaten helpen ons zeker verder.

Neem witte vlieg, vanuit SAO is in 2018 al zeer praktisch én goedkoop onderzoek uitgevoerd. Met ondersteuning van toeleveranciers, telers en studenten, is succesvol resultaat behaald met natuurlijke vijanden. Het was blijkbaar voor telers nét dat duwtje in de rug dat zekerheid gaf dat het zou werken. Dat onderzoek kostte SAO ‘slechts’ € 11.000, een paar tientjes per teler.

Alleen de zon gaat voor niks op, de rest kost geld

Freeriders

De volgende uitdaging is het aanvragen van nieuwe middelen in aardbei. Voorheen zorgeloos gefinancierd via PT, maar die potjes zijn na 7 jaar hartstikke leeg en niemand zal de sector financieren. Telers die iets willen, moeten zelf de portemonnee trekken. Liefst samen, dat is goedkoper. En het meest collectief en onafhankelijk is dan via SAO. Dat is vrijwillig, daarom dragen nog steeds niet álle telers en/of arealen bij. Met als resultaat een groep freeriders.

Dus vraag jezelf af: wil jij zo’n profiterende meelifter zijn? Mijn idee: laat je niet kennen voor die paar honderd euro. Elke teler draagt voortaan evenredig bij: klein of groot, met buitenteelt of met glas. Pas als we écht gezamenlijk werken, kunnen we zonder gedoe de goede dingen blijven doen voor aardbei. Alleen de zon gaat voor niks op, de rest kost geld, linksom of rechtsom.

Of registreer je om te kunnen reageren.