teeltgeluid

‘Kokosbalen, dat scheelt kosten in aardbeienteelt’

Wouter de Ruiter teelt in Genderen aardbeien onder glas en op stellingen die zijn voorzien van kleine paraplukapjes. In het verleden heeft hij ook nog wel tafels gehad, “daar was ik toen een van de eersten mee”.

De kas wordt gebruik voor de doorteelt met het ras Elsanta. “Ik heb alle teeltvormen die je kunt bedenken al wel in de kas gehad, maar gemiddeld genomen is de doorteelt wat het rendement betreft nog steeds het meest zeker.”

En de teelt past het best in de arbeidsfilm, in combinatie met de stellingteelten en de plantenopkweek van de rassen Elsanta, Sonata, en Opera. De Ruiter heeft dit laatste ras voor het 2de jaar.

Beter zelf opkweken

De Ruiter: “Op de stellingen hebben we ook nog het doordragende ras Arabella (PlantScience), dat is voor het 3de jaar. Die planten krijg ik aangeleverd, maar ik heb ze vorig jaar al in september bij de plantenkweker opgehaald. Ze stonden daar in een kas, en niet naar mijn zin. Ik heb ze thuis afgehard, dat is veel beter dan in een kas, en ik heb ze zelf verzorgd en uitgesorteerd. Bijvoorbeeld het verwijderen van voorbloeiers: wij doen dat handmatig in plaats van maaien.”

Diverse teeltwijzen

Op de stellingen staan diverse teelten: de Arabella staat op 2 hectare in een planting van begin april. “In juni pluk je de 1ste golf, en in juli tot eind augustus de 2de. Daarna hopen we de teelt door te zetten tot in oktober. Of we stoppen natuurlijk eerder als de teelt niet meer rendabel is.”

Verder staat er een halve hectare Sonata, in een verse teelt vanaf eind maart voor de pluk in juni en begin juli. Die wordt direct gevolgd door een herfstteelt met Elsanta. De volgende teeltwijze is met een hectare Elsanta in een planting van eind april voor oogst half juni/half juli. Die wordt gevolgd door een herfsteelt, eveneens met Elsanta.

Dan ligt er nog 1 hectare, voor de helft vol met Elsanta en voor de helft met Opera. Deze planten gingen half mei op de stellingen voor de pluk in juli en de 1ste helft van augustus.

Meermalig substraatgebruik

De plantingen wisselen, het substraat wordt meermalen gebruikt. “We gebruiken op de stellingen kokos in balen, die zijn volgens mij veel rendabeler dan bakken of potten. Reken maar mee: een kokosbaal kost € 1, daar gaan 6 planten in. Gebruik je een baal 4 of 5 keer, dan zijn de substraatkosten per plant 3 à 4 cent. Meermalig gebruik is met gezonde planten geen enkel probleem en je hebt nauwelijks last van onkruid.”

“Voor Arabella bijvoorbeeld gebruiken we al 3 jaar hetzelfde substraat. Substraat in een teeltbak gaat 1 of 2 keer mee, zo’n bak kost € 1,50 en is na 10 jaar rijp voor vervanging. Dan is de rekensom niet zo moeilijk.” De Ruiter gebruikt in de kas veen in bakken. Dat is wat grover en dat is het mooiste voor een doorteelt.

Warm weer

De Ruiter zat vorige week niet in over het toen heersende warme weer. “Voor de buitenteelten is het ideaal en het helpt om de pluk van de doorteelt goed op gang te krijgen. Ten opzichte van andere jaren lagen we een dag of 5 achter.”

Auteur: Joost Stallen

Of registreer je om te kunnen reageren.