Fruit

Nieuws

Markt: Topkwaliteit aardbeien sterk ondergewaardeerd

Een opvallend klein verschil in prijs tussen topkwaliteit aardbeien en onderkant markt.

De handelsweek toont tot dusverre voor aardbeien ongewone prijsdruk bij de topkwaliteiten. Zo lagen de beste lijnen aardbeien dinsdag (zoals Exquise bij The Greenery) onder de € 2 per kilo. Maar de mindere fijne (30’ers) brachten ook rond de € 1,50 op. Dat verschil is bijzonder klein. Daarmee kun je de verwachting uitspreken dat de toplijn daarvan weer afstand zal nemen deze week. Maar of dat gebeurt, is niet te zeggen, met de start van het tunnelseizoen voor de deur.

In België kwam er eveneens druk met oplopende volumes Elsanta. Zo verloor ook daar de daghandel enkele tientallen centen in een paar dagen tijd. Juist in de afgelopen week kon de aardbeienprijs gemiddeld in België (Elsanta) weer wat oplopen met uitbetaalprijzen van boven de € 3,30, tegen € 2,19 in die week daarvoor (17).

Veel winkelacties met aardbeien

Een koper wijst erop dat voor verpakkingen nu € 0,40 betaald wordt, waar dat eerst € 0,25 was. Dat maakt dat inkoopprijs nog niet zo laag is als de teler dat voelt. Wellicht dat het ook zichtbaar is in de winkels. Er zijn vele acties met prijzen van € 2,49 per doos (regelmatig 400 gram). Dat The Greenery een flinke aanvoer 400 grams dozen op de veiling zette, duidt er misschien op dat de verkopen niet bijzonder zijn aan eindafnemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.