Fruit

Nieuws

Estavana niet alleen handbalster maar ook aardbeiras

Veredelingsbedrijf ABZ in Andijk heeft zijn nieuwste doordragende aardbeiras voor de teelt op stellingen de naam ‘Estavana’ gegeven. Handbalster Estavana Polman maakte het nieuws officieel bekend.

Eigenlijk had Polman in deze periode in Tokio een klus te klaren op de Olympische Spelen, maar een fikse blessure haalde een streep door dat plan. Dus bleef er zaterdag 31 juli tijd over voor een rit naar Andijk.

Tekst gaat verder onder de Facebook-post

Dat was voor de in de buurt van Arnhem geboren sportvrouw nog wel even zoeken, vertelt ABZ-directeur Gé Bentvelsen. Het doopfeestje was ook niet een-twee-drie geregeld, want de uitnodiging aan Polman om naar Andijk te komen was een jaar geleden al de deur uit gegaan.

Tekst gaat verder onder de foto

Estavana Polman en ABZ-directeur Gé Bentvelsen proosten op aardbeiras Estavana. - Foto: Pieter Prins
Estavana Polman en ABZ-directeur Gé Bentvelsen proosten op aardbeiras Estavana. - Foto: Pieter Prins

Compact gewas

Wat Polman waarschijnlijk niet weet, maar wat wel heel belangrijk is: aardbeiras F1 Estavana is speciaal voor de teelt op stellingen, met een wat compacter gewas als het kastype-ras F1 Soraya. “Met goed zichtbare aardbeien, die vlot plukbaar zijn. Plukrobots zouden er ook mee uit de voeten kunnen”, aldus Bentvelsen wijzend op de gewasopbouw.

Zonder productiedip

Een belangrijk onderscheid van ’ doordragende aardbeiplanten uit zaad’ in vergelijking met vegetatief vermeerderde doordragers is de afwezigheid van de kenmerkende productiedip. Met aardbeiplanten is er immers geen sprake van bloemen die (tijdens de opkweek) worden aangelegd

Het ras Estavana wordt in januari gezaaid. Het uitplanten volgt tussen half maart en half april, afhankelijk van de locatie en het teeltdoel. De planten zijn dan twee tot tweeënhalve maand oud, en vergelijkbaar met een minitrayplant. De productie begint normaliter vanaf begin juni.

Het ras staat dit seizoen ook op stellingen op het Innovatieve Soft Fruit Center van Delphy in Horst.

Of registreer je om te kunnen reageren.