Fruit

Nieuws 1 reactie

BelOrta staat termijnhandel perentelers toe

BelOrta staat perentelers toe termijncontracten te sluiten via Fruit Trading Company (FTC), maar niet de fysieke afzet.

BelOrta voert overleg met het eveneens Belgische Fruit Trading Company (FTC), dat de afgelopen twee jaar een termijnhandel opstartte voor peren. De Belgische groente- en fruitveiling BelOrta staat termijnhandel toe in peren via FTC. Daarbij wordt alleen op papier peren verkocht, maar worden prijsschommelingen afgedekt. Plannen van Fruit Trading Company om ook fysieke peren aan te bieden, met een termijn van minimaal 15 weken, gaan BelOrta te ver.

‘Fruit Trading Company een soort verzekering’

In het laatste ledenblad BelOrta News stelt voorzitter Dirk Bertels. “Onze houding hierover is niet veranderd. We willen onze telers hier graag vrij in laten. We zien de FTC als een soort verzekering waarop iedereen zich vrij kan inschrijven. Echter, het fysiek verhandelen van fruit behoort in onze ogen nog steeds toe aan de veiling, waar er voor kopers veel mogelijkheden zijn om fruit aan te kopen, ook op termijn.” Wel wijst Bertels erop via overleg tot een oplossing te komen. FTC kon niet reageren.

Eén reactie

  • Dirk Coucke

    Logisch dat BelOrta de termijnhandel van de Fruit Trading Company steunt. Stabiele alle-kosten-dekkende prijzen zijn ook in het belang van hun leden. FTC is echter meer dan een verzekering, ze zorgt ook voor prijsstabiliteit, voor meer marktkennis en faciliteert lange-termijn prijsafspraken doorheen de keten van hardfruit. Door de participatie in Service2Fruit B.V. kunnen de FTC leden nu ook hun hardfruit gemakkelijker online aanbieden aan een breder publiek. De FTC leden die deel uitmaken van BelOrta kunnen dat ook via de masteraccount van BelOrta bij Service2Fruit B.V.. FTC zal zich zelf niet op de fysieke markt begeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.