Doorgaan naar artikel

Zetting peren is goed, rui nog onzeker

De zetting van de peren was goed, maar de rui komt eraan. Ook al viel de hagelschade bij Frans van Lint in Montfort mee.

Bij het hoofdras Conference bleken enkele dagen redelijk bloeiweer voldoende om over een goede zetting te spreken. En nu het weer warmer wordt groeien ze goed. “De trossen zullen nu wel gaan tekenen en dan zien we binnenkort wel wat er blijft hangen en wat eraf ruit”, licht Van Lint toe. “Met de lange koude en natte periode verwacht ik wel een sterke rui en ik ga zeker geen vruchtdunningsmiddel als Brevis inzetten om de rui te versterken”.

Ook bij de altijd wat lastigere Sweet Sensation, die rijk bloeide, is Van Lint tevreden over de vruchtzetting. “Maar nog meer dan bij Conference kun je bij rassen als Doyenné pas echt na de junirui zeggen of het een goede oogst wordt”.

Bij appels heeft Van Lint nog 1 hectare Elstar staan, voor het laatste jaar in productie. Het perceel draagt heel regelmatig en ook nu ziet het er qua vruchtzetting goed uit. Hij heeft wat later in de bloei wel een keer ATS gespoten en daar laat hij het met het spuiten van vruchtdunningsmiddelen bij.

Veel hagel en weinig vorst

In veel regio’s is er schade aan vooral ook de jonge peren door veel vroege hagel. De hoop is dat het nog vergroeit. Ook Van Lint ziet schade maar de hagel viel bij hem nog mee. En de Doyenné en Elstar waren later en daar zie je minder schade. Mogelijk geeft nog wel beschadigd clusterblad bij Elstar extra vruchtrui. “Nachtvorst is bij één nachtje beregenen gebleven maar we kregen nauwelijks ijs aan de bomen. Bij collega’s die niet beregenden zie je niet veel schade”.

De ascosporen raken nu op en als je dan een sluitend schema hebt dan is de lastige tijd voor de schurft achter de rug

Ascosporen bijna op

Schurft heeft Van Lint nog niet gezien in zijn percelen en hij verwacht in dit lastige seizoen ook niet direct veel aantasting. “De ascosporen raken nu op en als je dan een sluitend schema hebt dan is de lastige tijd voor de schurft achter de rug. We hebben echt elke keer gespoten als het moest. Ook al leverde dit nog meer kapotgereden rijbanen op”.

Na een lange periode met veel regen is het was het ook in Montfort eindelijk enkele dagen droog weer. Maar het opknappen van de rijpaden staat pas op het programma voor als het zomer wordt, want nu zijn er heel veel sporen met water er nog in.

Vruchtboomkanker door nat najaar

Wat niet helemaal meevalt is de aantasting van vruchtboomkanker. Vooral in de appels zie je het volop maar ook in de peren. “Daar kon je op wachten want een lang nat najaar en winter is natuurlijk ideaal voor de schimmel. We hebben ondanks de moeilijke rijomstandigheden rond de bladval in november nog wel paar keer gespoten tegen vruchtboomkanker. De aantasting is gelukkig niet extreem en we knippen nu het eruit”. Richting toekomst wordt het toch zorgelijker. Captan is het sterkste en meest gebruikte middel tegen vruchtboomkanker en daarvan staat de toelating ter discussie. Zonder of met heel veel minder Captan wordt het lastig.

Gelukkig is het gewasbeschermingsseizoen rond de insecten nog vrij rustig. Veel regen was gunstig tegen de perenbladvlo maar die zal nu wel gaan komen.

Afzetseizoen gaat richting einde

Op een enkele cel lang bewaarde Conference na zit het afzetseizoen voor Van Lint erop. Het is een seizoen met goede prijzen voor de peren en Elstar geworden die ook wel nodig zijn vanwege alle gestegen kosten. “Maar de voorspelde één euro voor ongesorteerde Conference uit de bak zijn op misschien een enkele uitzonding na niet gerealiseerd. Daarvoor liep het niet vlot genoeg. Maar hopelijk maken de laatste het nog”.

Auteur: Wouter van Teeffelen

Share this

Frans van Lint
Frans van Lint

Hardfruitteler in Montfoort (Utrecht)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin