Fruit

Nieuws

Termijnmarkt peren: ‘mooie’ nabetaling na mager jaar

Leden van Fruit Trading Company (FTC) kunnen een nabetaling tegemoet zien door magere Conference-prijzen.

Dat is een voorlopige conclusie van het lopende jaar voor de termijnhandel via online trading platform ATC Trader.

In het tweede kwartaal (december-maart) betalen kopers op de termijnhandel bijna € 0,13 bij op de afgesloten contracten. In dat kwartaal is voor 1.300 ton aan handel geregistreerd. In het eerste kwartaal is de nabetaling bijna € 0,06 per kilo (aan telers) en is 700 ton verhandeld. Een mooie nabetaling, stelt FTC-directeur Dirk Coucke.

Dit seizoen was voor 8.000 ton een termijncontract mogelijk. Hoeveel contracten in het lopende kwartaal nog verhandeld zijn, is nog niet duidelijk.

Ruime Conference-markt, weinig prijsrisico

Op de ruime Conference-markt blijkt het prijsrisico voor kopers niet groot en zakte het volume op de termijnmarkt. Het huidige handelskwartaal loopt tot eind mei, maar hier lijkt FTC af te stevenen op een nabetaling van circa € 0,10 per kilo aan telers.

Ter vergelijking: In het eerste handelsjaar 2019-2020 was de perenmarkt zeer krap en trokken kopers aan het langste eind, omdat de prijsrisico’s voor 6.500 ton door hen waren afgekocht via de termijnmarkt. De leden van FTC moesten daardoor een nabetaling doen (aan de kopers) van ruim € 0,06 per kilo door de rap oplopende dagmarkt.

Steunactie perentelers

Om de termijnhandel van een stimulans te voorzien, werkt FTC aan twee initiatieven voor het volgende teeltjaar. Om perentelers te steunen is een actie gestart. Handelaren kunnen zonder kosten of waarborg contracten kopen tegen de teeltkostprijs van Conference. Dat is € 0,53 voor het eerste, € 0,58 voor het tweede en € 0,64 voor het derde kwartaal. De actie loopt tot eind deze maand.

De huidige slechte bloeiomstandigheden leidden nog niet tot aangepaste contractprijzen. Coucke: “We houden het weer goed in de gaten en we zullen uiteraard de prijs verhogen als de schade voor de oogst groot zou zijn, maar dit lijkt momenteel nog niet het geval.”

Fysieke variant termijnmarkt erbij

De termijnhandel is een prijsrisico-instrument, geen fysieke termijnmarkt. Dat kan veranderen. FTC-directeur Coucke: We overwegen een fysieke handel in de voorwaartse markt, waarbij de handelaars of retail hun prijs fysiek kunnen vastleggen. Dit betekent prijs, kwaliteit en volume voor een bepaalde leverweek. We willen die prijs dan telkens graag voldoende op voorhand afspreken, dat is 15 weken vooruit.”

De open coöperatie FTC kreeg er dit jaar acht telers bij als lid, waarvan enkele uit Nederland. In totaal telt FTC nu 81 leden.

Of registreer je om te kunnen reageren.