Doorgaan naar artikel

Winterschade Westlandse Aardbei herstelbaar

De kasaardbeien van De Westlandse Aardbei lijken de kou door de sneeuwschade aan de kas te hebben doorstaan.

Bij de Westlandse Aardbei in ‘s-Gravenzande stortte in de ochtend van 8 februari door de harde wind en druk van de stuifsneeuw ongeveer 500 vierkante meter van de gevel en kas in. Nu, twee weken later, is over een lengte van 50 meter een nieuwe gevel geplaatst en het kasdek met luchtramen hersteld, zodat de kas dicht is.

Kasgevel en dek zijn hersteld, nu nog alles aansluiten

Ondanks de gestookte aardbeienteelt in de kas hoopte de sneeuw zich toch te hoog op en bezweek het dek boven 500 vierkante meter. - Foto: Sandra Huysman

Ondanks de gestookte aardbeienteelt in de kas hoopte de sneeuw zich toch te hoog op en bezweek het dek boven 500 vierkante meter. – Foto: Sandra Huysman

‘Planten kunnen wat kou hebben’

Nadat een deel van kas was ingestort heeft Jaco Huysman een tussenwand aangebracht om de planten in de overeind staande kas tegen de kou te beschermen. “Gelukkig zitten we in een fase van de teelt dat de aardbeien nog wel wat kou kunnen hebben. De planten van het ingestorte gedeelte hebben we wel naar een andere afdeling verplaatst.”

Noodvoorziening watergift

De aardbeienteler heeft ook noodvoorzieningen moeten treffen voor het water geven, waarvan het systeem aan de ingestorte gevel vast zat, en voor het scherm dat kapot was. Volgende week wordt in het dichtgemaakte kasgedeelte nieuw schermdoek aangelegd, de elektriciteit en verwarming aangesloten en nieuwe teeltgoten geïnstalleerd. “Daarna kunnen we de geredde aardbeienplanten weer terugplaatsen.”

Share this

Afbeelding
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin