Fruit

Nieuws

Provincies keren € 1,1 miljoen uit voor pikschade in fruit

Hardfruit staat weer bovenin het lijstje vraatschade. Ook groentes hadden vraatschade in 2019.

De uitkering aan fruittelers is weer op gang gekomen na de afbouw van de regeling en gerechtelijke procedure die deze eindigde. In 2018 werd € 617.000 uitgekeerd voor schade die vogels aanrichtten in het hardfruit in Nederland. In 2019 staat peer op nummer 2 en appel op nummer 6 in een top 10 van meest beschadigde gewassen. Dat was in 2018 nog plek 3 en 10 voor achtereenvolgens peer en appel.

De fruitprovincies dragen allemaal bij aan de uitkeringen voor de schade in 2019. Gelderland is met een derde van de schadevergoeding koploper, gevolgd door Utrecht, Noord-Holland en Zeeland, blijkt uit cijfers die Bij12 publiceerde, de uitvoeringsorganisatie van de provincies.

Uit de cijfers blijkt dat mezen de grootste schade veroorzaken in appels en peren, maar ook voor schade door vinken, spreeuwen, spechten en vlaamse gaaien zijn bedragen uitgekeerd in 2019.

Beverschade en groente

Uit de database van Bij12 blijkt dat in 2019 geld is uitgekeerd voor schade door bevers aan pruimenbomen in Gelderland en Limburg. Ook hadden damherten percelen peen in Friesland aangetast en hield de grauwe gans huis in Noord-Holland op onder meer percelen ijsbergsla en bloemkool.

Alle schades in tuinbouw staan niet in balans met de schade aan grasland door ganzen. Daarvoor werd in 2019 bijna € 22 miljoen schadevergoeding uitgekeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.